Анкара очаква „Турски поток“ да бъде завършен до края на годината

09:37, 18 ное 19 25 1992 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работата по двете тръби на „Турски поток“ ще бъде завършена до края на годината, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез.

"Ако всичко върви добре, ние ще завършим проекта до края на годината", каза той пред репортери след срещата си с техническия екип на строителната площадка на проекта „Турски поток“ в Кърклалери, Северозападна Турция, предаде БГНЕС.

„Турски поток“ ще има капацитет да транзитира 31,5 милиарда кубически метра газ всяка година, което е равно на потреблението на енергия на 15 милиона домове в Турция.

Унгария очаква газ от „Турски поток” до края на 2021 г.

Проектът се състои от две линии през Черно море, първата от които ще обслужва Турция с капацитет 15,75 млрд. куб. м, а втората линия ще обслужва Европа. Всеки тръбопровод е с дължина 930 километра и е положен на дълбочина, достигаща 2 200 метра.

И двете линии на „Турски поток“ ще излязат на брега при приемащия терминал в Киикьой на черноморския бряг на Турция, отбеляза министърът.

Путин: Турски поток през България и Сърбия ще е готов през 2020 г.

"Свързваме „Турски поток 1“ с главната национална газоразпределителна мрежа на Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ), турската държавна компания за търговия с нефт и газ. Втората линия ще бъде прехвърлена в Европа при Малкочлар на българската граница, на разстояние 142 километра “, обясни министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама