Заев: Северна Македония става членка на НАТО през януари

10:08, 18 ное 19 / Свят 25 1346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че страната ще стане пълноправна членка на НАТО през януари, пише в. "Независен весник", цитиран от БТА. 

Заев каза, че Испания и Франция скоро ще ратифицират протокола за членство на Северна Македония в НАТО. Той съобщи, че в петък испанският премиер Педро Санчес го е уверил, че новото правителство в Испания ще бъде формирано бързо и ще ратифицира протокола. Сенатът на Франция вече е одобрил документа и сега се очаква парламентът да го ратифицира до края на ноември. Испания и Франция са последните страни членки на алианса, които още не са ратифицирали протокола.

Франция предлага Западните Балкани да влязат в ЕС на етапи - крачка напред, крачка назад, пише в. "Вечер". Франция е изпратила на страните-членки на ЕС "нон пейпър", в който настоява за нов метод в политиката за приемане на нови членки от Западните Балкани. Тя иска Европейската комисия да обяви в началото на следващата година принципите в политиката на разширяване. Френското предложение се базира на четири основни принципа - етапно присъединяване към ЕС, по-строги условия в хода на процеса, по-конкретни облаги за гражданите и обратимост, тоест възможност за връщане назад или санкциониране, ако държавата кандидат изостава в изпълнението на критериите. Утре министрите от ЕС ще разговарят за това и за други предложения за политиката на разширяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама