Прокурори и следователи в защита на Гешев (ОБНОВЕНА)

12:18, 18 ное 19 25 2499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 10.59 ч. / Обновено в 12.18 ч.

Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България излязоха с официални позиции в подкрепа на назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Асоциацията на прокурорите публикува позиция от името на Управителния съвет, в която се заявява, че срещу избрания за главен прокурор Иван Гешев се води компроматна кампания. (пълния текст на позицията четете тук)

„Това, на което отново станахме свидетели през последните дни, а именно недопустим уличен натиск срещу членовете на Висшия съдебен съвет, използването на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи на идейно безсилие и липса на разумни юридически аргументи. Такова поведение има една единствена цел - избягването на реалния дебат относно законовите и професионалните критерии, приложими в процедурата за избор на главен прокурор на Република България, които критерии са мотивирали двадесет от членовете на Пленума на ВСС да дадат своята подкрепа в полза на г-н Иван Стоименов Гешев“, пишат в позиция прокурорите.

Те настояваме да бъдат зачетени ясната позиция и категоричното мнение на професионалната общност на работещите в системата прокурори, следователи и служители. Противопоставят се на опитите да конфронтират двете магистратски професии- съдийската и прокурорската.

„Заявяваме, че никога не бихме си позволили в процедури за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, да се намесваме в номинациите на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, в дискусиите за професионалните съдийски качества на кандидатите, нито пък в суверенните правомощия на президентската институция чрез внушения и медийни кампании“, посочват те.

Асоциацията на прокурорите застана зад Гешев

Те питат дали има лица, които се страхуват от това да имаме прокуратура, която да работи активно и при стриктно спазване на законите на Република България в сферата на борбата с престъпността и за защита правата и интересите на гражданите?

В заключение от асоциацията призовават за завършване на процедурата на избор на главен прокурор при спазване на Конституцията и законите на България.

Окончателно: Иван Гешев ще е новият Обвинител №1

От Камарата на следователите в България също излязоха с ново писмо в подкрепа на бъдещия Обвинител №1 заради тежкия дебат във Висшия съдебен съвет, който се проведе преди мнозинството в кадровия орган отново да гласува в подкрепа на Гешев. Според следователите фокусът се изместил от „професионалните качества на Иван Гешев към политически дебат”.

„В хода на цялата процедура на всеки от членовете на съвета, както и на граждани и организации, беше предоставена възможността да изразят мнението си за кандидата за главен прокурор и неговата концепция. Именно от тази си възможност се възползваха и уважаваните от нас г-жа Дишева (която призна, че се е почувствала заплашена от Гешев-б.р.), г-жа Керелска и г-н Панов. Считаме, че езикът на персонална и институционална конфронтация нагнетяват напрежение в съдебната система и са в очевидна вреда на институциите в държавата и на гражданското общество”, пишат от КСБ.

В адресираното си до президента писмо следователите изразяват очакването си процедурата за назначаване на Гешев да приключи „в разумни срокове с оглед стабилността и ефективността на съдебната система”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама