Проф. Анастас Герджиков бе преизбран за ректор на Софийския университет (ОБНОВЕНА)

17:02, 20 ное 19 25 2403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проф. Анастас Герджиков бе преизбран за ректор на СУ „Св. Климент Охридски“. За него гласуваха 254 от членовете на Общото събрание, предаде БГНЕС.

Герджиков беше единственият кандидат за поста. Пред Общото събрание на университета той направи отчет за свършеното през изминалия мандат и начерта целите пред университета. Изслушването и дискусията в Алма матер продължи над 6 часа.

Снимка: БГНЕС

"Създадохме всякакви регистри, свързани с имотите на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и с техните ремонти. Един от регистрите е за необходимостите от ремонти и в него, в началото на мандата ми, изчислихме, че само за най-спешните ремонти са необходими 40 млн. лв. Най-спешните ремонти в СУ са свързани главно с покривите, защото в много сгради на Софийския университет покривите течаха и се създават проблеми, включително и в Ректората, каза рекотрът, цитиран от БТА.

"Ремонтите, които извършихме, въпреки цялата допълнителна субсидия, съвсем не са за 40 млн. лв., а са за 13 млн. лв. и нещо", отчете проф. Герджиков. В сградата на Ректората има много проблеми и един от тях през всички тези години е за покрива, който всеки път струва все повече, като се говори вече за 10 млн.лв., каза ректорът. 

Снимка: БГНЕС

Софийският университет има 18 учебни сгради, 10 студентски общежития и 3 стола, учебно-научни бази и почивни станции.

"Съзнавам, че и най-спешните ремонти са три пъти повече от извършеното, а тези, които не са толкова спешни, са сигурно още два пъти по толкова. Няма как да направим всичко, защото няма толкова средства. Министерският съвет отпуска допълнителни средства за капиталови разходи само за юбилей, тази практика трябва да спре. И трябва да се увеличат капиталовите разходи за всички университети, защото това са сгради, които са публична държавна собственост", коментира проф.Герджиков.

Той увери, че ще направи всичко възможно, за да се получават средства за капиталови разходи всяка година, а не един път на пет или на десет години.

Снимка: БГНЕС

По думите му за последните три години средната брутна работна заплата в университета се е увеличила с 53% - от 1119 лв. на 1713 лв. Проф. Герджиков отчете, че през първия му ректорски мандат е била увеличена и основната работна заплата в СУ от 600 лв. на 820 лв.

Той заяви, че след финансовото стабилизиране на Софийския университет основната цел трябва да е свързана чрез повишаването на държавната субсидия и на собствените приходи, както и чрез оптимизирането на разходите и управлението на финансите, да се осигурят много повече средства за повишаване на възнагражденията, да се осигурят и средства за ремонти и поддръжка на сградния фонд на СУ, за инфраструктура, за материали и консумативи.

Снимка: БГНЕС

През 2015/2016 г. студентите - бакалаври и магистри в СУ, са били 23 330, а преподаватели са били 1705. През 2019 г. студентите /бакалаври и магистри/ в Софийския университет са 20 616, а преподавателите са 1590.

Герджиков увери, че няма да намалява броя на служителите в централната администрация и преподавателите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама