Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София

10:09, 19 ное 19 / Политика 25 2154 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управлението на София ще се осъществява от коалицията между ГЕРБ и СДС. Друга коалиция и друга уговорка няма. Това каза председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Гержиков в интервю за „24 часа“.

Герджиков обясни, че на изборите е станало ясно, че в различните програми има общи идеи и приоритети, което дава основания да се търси подкрепа от политическите сили в СОС по отделни аспекти, но за момента няма разговори за сформиране на някакви коалиционни формации, нито за подписване на политически споразумения. „Т.е. коалиции и политически споразумения не се предвиждат.

Той заяви, че за него е важно да има работещ общински съвет, който открито да взима решения в интерес на развитието на София.

Герджиков обяви, че на днешното заседание ще бъде създадена работна група, която да изработи новите правила, по които общинските съветници ще работят през следващите 4 г. По думите му до месец и половина работната група трябва да е готова с правилника.

Мисля, че в средата на януари трябва да имаме готово предложение за нов правилник за работа на СОС“, отбеляза той.

Герджиков коментира и искането на независимия общински съветник Борис Бонев от „Спаси София“ да бъде зам.-председател на общинския съвет. „Мисля, че няма пречка това да се случи, ако СОС го гласува. Дори смятам, че трябва да се случи. И мнението ми не е продиктувано от някаква уговорка, а от разбирането ми, че гражданите, гласували за него, трябва да получат адекватно на броя си представителство. Но повтарям - това е личното ми мнение“, посочи той.

Относно опозицията в Столичния общински съвет, председателят заяви, че БСП винаги са били опозиция в София. Те изграждат политическата си идентификация на базата на отричане на успехите и на мрачни прогнози за бъдещето.

Герджиков заяви, че се надява “Демократична България” да не тръгнe по същия път. „Разбирам, че като сравнително нова политическа формация те се нуждаят от собствена идентичност. Но тя може да се отстоява не чрез отрицание, а напротив - чрез активно участие във формулирането на най-добрите идеи и в подготовката на проектите за развитието на града. В този смисъл очаквам “Демократична България”, както и представителите на патриотичния спектър да участват в намирането на консенсус, а не да отричат всичко, плъзгайки се по плоскостта на популизма“, посочи той.

Като приоритети Герджиков очерта кварталите, работата за чист и зелен град и дигитализацията. Той обясни, че комисиите в СОС ще бъдат съобразени с промените в общината, които Фандъкова заяви, че ще предложи.

Той коментира и искането на Мая Манолова за касиране на изборите в София. „По законността на вота се произнася съдът. За съжаление, г-жа Манолова продължава да работи с внушения и манипулации, какъвто беше стилът ѝ по време на кампанията. В 21 от 24 района има повече гласове за г-жа Фандъкова, което означава, че не няколко секции са обърнали вота, както твърди г-жа Манолова. Разликата между двете е над 20 хиляди гласа. Изборите трябва да са състезание, а не битка и това състезание беше спечелено от г-жа Фандъкова“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама