Борисов: Радев върна кандидатурата за главен прокурор на инат

15:30, 19 ное 19 / Политика 25 1842 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Естествено, че на инат. Да се замислим още веднъж, защото сте мислещи хора. Това отговори премиерът Бойко Борисов на въпрос според него на инат ли президентът Румен Радев е върнал кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, след като провери строителните работи по Обхода на Габрово, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. "Понеже не искат да се карат с новоизбрания главен прокурор казват- ние нямаме претенции към неговите качества. Аз също нямам, защото професионалната общност го издигна", посочи Борисов.

"Мотивът е, че е върнат за това, че нямало излъчен от правителството кандидат. Приемаме хипотезата, че кандидатът на правителството е Дани Кирилов, защото това е правосъдният министър. Приемаме, че беше спечелил срещу Иван Гешев. И днес щяхме да имаме указ Дани Кирилов, член на ГЕРБ, за главен прокурор. Дали когато повдига обвинения на кметове на БСП и на други партии това щеше да се приема за чиста монета", попита премиерът.

"Виждате ли колко са лицермерни и подли. В какъв капан искаха да ме вкарат- да излъча кандидат, да го изберат и след това да кажат Борисов избра главния прокурор", коментира Бойко Борисов. "Не им се хванах на капана и сега се чудят какво да направят. Казват професионалните му качества са добри. Ние не избираме булка, а главен прокурор", заяви той. "Изцяло сме стъпили на професионалните качества. С Христо Иванов така променихме закона, че прокурорите да си избират прокурор, съдиите съдия", каза още премиерът.

Христо Иванов отговори във Facebook, че Борисов отново се е скрил зад опорката, че “така променихме закона, че прокурорите да си избират прокурори, съдиите - съдии".

"Целта на реформата, за която работих, беше въвеждането на СЪДИЙСКО самоуправление и поне някаква форма на демократична отчетност за прокуратурата", припомня Иванов. 

"Точно тази реформа беше атакувана и осмивана от същите, които сега обясняват, че едва ли не изборът на Гешев е автоматично и неотвратимо следствие от “моята реформа”. Тя беше предадена от Борисов и провалена от ГЕРБ в съгласие с ДПС, БСП, АБВ (и половината РБ). И точно заради това предателство казах в парламента, че у нас има прокурорска република и си хвърлих оставката. Така че, не, нищо не сме променяли заедно, г-н Борисов", пише още Христо Иванов. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама