Столтенберг: Македония – пълноправен член на НАТО в началото на 2020 г.

18:50, 19 ное 19 / Свят 25 1465 Topnovini
1

Завършването на процедурата по ратификация на документите за влизането на Македония в НАТО е планирано за началото на следващата година, това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от РИА Новости.

Заев: Северна Македония става членка на НАТО през януари

"Македония е много близо до това да стане член на алианса. През пролетта вече подписахме Протокола за присъединяване, тогава парламентите на съюзническите страни го ратифицираха. Не очаквам всички съюзници да приключат тези процедури до началото на декември, но очаквам, че те ще бъдат завършен в началото на следващата година. Тогава Македония ще стане пълноправен член", каза генералният секретар пред репортери.

Гърция и Македония подписаха споразумение през юни 2018 г., което решава дългогодишния спор за името на РС Македония и отваря за Скопие вратите към НАТО и ЕС.

В момента процесът на ратифициране на протокола за влизането на Македония в НАТО продължава. По-рано се очакваше процесът да приключи на срещата на върха на алианса, която ще се проведе в Лондон през декември. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани