Според БСП режимът на водата може да стане национален проблем

10:32, 20 ное 19 / Политика 25 1727 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Според БСП режимът на водата може да стане национален проблем. Такова опасение изрази лидерът на левицата Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Нинова припомни, че три района на страната – Перник, Плевен и Ловеч, са застрашени от водна криза. „Обяснението е, че няма достатъчно валежи и язовирите са празни, но едно разследване в Перник показа, че това не е вярно – през последните години там валежите са доста повече от предишни, когато не е имало режим на водата“, подчерта тя.

Вода газим, жадни ходим

Според БСП причините са други – остарялата водопреносна мрежа с големи загуби и лошото състояние на довеждащите водопроводи, както и използването на питейните води за промишлени нужди, защото така е по-евтино за определени икономически субекти.

 „В последните години управляващите постоянно увеличават цената на водата. Събират повече пари от гражданите уж за инвестиции във водопреносната мрежа и качеството на водата, но вместо инвестиции хората получават легени и кофи, в които да си носят вода“, подчерта Нинова.

Според нея за своите 10 години управление ГЕРБ и Бойко Борисов са се отнасяли безхаберно към проблема с водата.

От БСП настояват днес в парламента на изслушване да дойдат двамата отговорни министри – регионалният министър и министърът на околната среда и водите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама