Гърция закрива трите най-големи мигрантски лагери на островите

13:55, 20 ное 19 / Свят 25 1965 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърция ще закрие трите си най-големи мигрантски лагери на островите и ще ги замени с нови съоръжения, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Гръцкото правителство заяви, че ще затвори съществуващи, силно пренаселени лагери на островите Лесбос, Хиос и Самос и ще ги замени с нови затворени съоръжения с капацитет за поне 5 000 души всеки.

В трите лагера, които ще бъдат затворени, понастоящем живеят над 27 000 души при ужасни условия, заради което има многократни критики от групи за човешки права и Съвета на Европа. Те имат капацитет за едва 4 500 души.

По-малките лагери на островите Кос и Лерос също трябва да бъдат преустроени по същата линия и разширени.

Вместо да им бъде позволено да се придвижват свободно извън лагерите, търсещите убежище вече ще бъдат затворени, докато им бъде предоставен статут на бежанци и преместени в континенталната част или не бъдат отхвърлени и върнати обратно в Турция, заявиха официални представители.

Правителството обеща да премести 20 000 лица, търсещи убежище, в лагери в континенталната част до началото на 2020 г.

Новото консервативно правителство, което дойде на власт през юли, вече прие закон за увеличаване на изискванията за убежище на мигрантите и пое ангажимент за разполагане на допълнителни гранични патрули.

Ще бъдат обявени и нови критерии за действието на НПО групи, помагащи на мигранти, много от които са избягали от войната в Сирия.

Премиерът Кириакос Мицотакис обвини във вторник Европейския съюз, че третира страните по външните граници на блока като удобни места за паркинг на мигранти. "Европа вижда в страните на пристигане като Гърция удобно място за паркинг на бежанци и мигранти. Това европейска солидарност ли е? Не! Повече няма да приемаме това."

Международната организация за миграция миналия месец заяви, че лагерите в континенталната част на Гърция вече са почти пълни или пренаселени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама