Сръбският президент поиска разследване на вероятна руска шпионска афера

14:51, 20 ное 19 / Свят 25 2841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сръбският президент Александър Вучич поиска от Агенцията за военно разузнаване да разследва евентуална афера за шпионаж, в която руски шпиони вербуват сръбски агенти. Това съобщи сръбският премиер Ана Бърнабич, предаде БГНЕС.

„Разговарях с президента Александър Вучич. Той разпореди на Агенцията за военно разузнаване да разследва случая. Нямаме всички данни. Ако всичко се окаже вярно, тогава това ще бъде сериозен проблем и проблем за нас“, заяви Бърнабич пред „Блиц“. Тя добави, че Вучич е свикал среща в качеството на главнокомандващ на сръбските въоръжени сили, за да ги информира за резултатите от разследването.

Сръбското издание съобщава, че руският дипломат и военен разузнавач Георги Клебан е участник във видео, показващо го, че дава пари на предполагаем високопоставен сръбски служител. Клипът е публикуван в You Tube на 17 ноември, а автентичността му е потвърдена за „Блиц“ от разследващия журналист Христо Грозев в акаунта му в Tуитър.

Христо Грозев е разследващ журналист в сайта Bellingkat, публикувал разширена информация относно българската следа в случая Скрипал. Носител е на европейска награда за разследваща журналистика за 2019 година.

По-рано порталът “Бота Сот“ съобщи, че „да се убият Заев и Села” (македонският премиер Зоран Заев и лидерът на Алианса на албанците Зиадин Села - бел.ред.) е била задачата, поставена от руски разузнавачи на екстремистките десничарски групи в Македония на 27 април 2017 г. Според изданието, руският разузнавач заедно с Горан Живалевич – сръбски разузнавач в Скопие, са ръководели операцията.

Координацията е била извършена няколко дни по-рано в малко населено място по българското Черноморие, където имат вили служители на руското военно разузнаване, известно като ГРУ.

Планът е разработен детайлно в Белград ден по-късно в частен дом, твърди бивш служител на македонските служби за контраразузнаване, пожелал анонимност. В.Ф. е бил активен в Скопие за по-дълъг период и през това време е вербувал Живалевич.

Въпреки че проруските протести в Скопие започнаха по-рано, на 27 април хулигани щурмуват парламента. В критичния ден, когато Заев и Села бяха нападнати, В.Ф. се е свързал с Живалевич по телефона и го е заплашил, че ако двамата останат живи, сърбинът ще си „плати“ и ще бъде разкрита цялата кореспонденция, твърди източникът.

Разследване установи, че Сърбия е замесена в скандала. Поради тази причина целият състав на посолството е изтеглен от Скопие, което предизвика допълнително дипломатическо напрежение между Белград и Скопие.

В крайна сметка двете държави постигнаха споразумение да изтеглят разузнавачите от посолствата си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама