Денят накратко - 20 ноември

19:00, 20 ное 19 25 2425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Борисов нареди директорите на три болници да бъдат отстранени, спорове тресат парламента, темата ''болнични'' не се изчерпва.. и още:

***

Премиерът в Загреб на конгреса на ЕНП

''Доналд Туск ще бъде твърд председател на ЕНП, имаме нужда точно от това сега, защото много партии и членове на ЕНП на практика изобщо не изповядват ценносттие й.'' Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на конгреса на ЕНП в Загреб. Той каза, че уважава Жозеф Дол, но смята, че Доналд Туск ще бъде по-твърд.

Премиерът коментира и коледните надбавки за пенсионерите: ''Отпуснахме 51 млн. лв. надбавки за българските пенсионери за Коледа. Направили сме така, че да си ги получат в началото на месеца. Не бива да се подценяват тези неща, защото държавата е работила много.''

А също и случая със смъртта на 3-годишното дете в София: ''Родителите са снимали буквално в какво състояние е детето. Снимали се как се държат секретарките на шефовете на болниците. Потресен съм и затова са ми толкова резки решенията.''

***

Уволненията започнаха, след като Борисов нареди директорите на три болници да бъдат отстранени

Директорът на Педиатрията д-р Димитър Русинов, шефът на "Пирогов" - проф. Асен Балтов и д-р Георгиева, която е приела детето в Педиатрията, са временно отстранени от длъжност по нареждане на министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът нареди на министъра на здравеопазванетоКирил Ананиев да отстрани директорите на трите болници - Педиатричната, „Лозенец” и „Пирогов”, в които тече проверка за починалото 3-годишно дете. „Трябва да има възмездие. Това бездушие да гледат детето. Разстроих се. Незабавно да се махат оттам, докато свършват проверките и се намерят виновните“, категоричен бе премиерът. „Направихме детски отделения, толкова пари за здравеопазване се дават“, добави той.

Свидетел на случилото се коментира, че детето е стояло повече от 2 часа от момента, в който влезе за преглед, до момента, в който е било хоспитализирано в Педиатрията. В същия ден самият той е чакал около три часа и половина заедно с детето си пред спешния кабинет. По думите му починалото 3-годишно момченце е било видимо в критично състояние.

***

Спорове тресат парламента

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е назначен за заместник-председател на парламента. В знак на протест народните представители от ДПС напуснаха демонстративно залата. Според Павел Шопов от „Атака“ парламентът назначава един провалил се вицепремиер за зам.-председател. Самият Симеонов посочи, че негативната реакция за избора му не го притеснява. Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че е трайна парламентарна практика, когато групите предлагат депутат за зам.-председател на Народното събрание, да се подкрепя това предложение. 

Вторият спор, който разтресе парламента е между ГЕРБ и НФСБ относно предложената кандидатура на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия. Днес изтича последният срок за номинация за нов председател на КПКОНПИ. До момента има две кандидаури - тази на главния прокурор Сотир Цацаров, издигната от управляващите, и тази на подкрепения от "Воля" Симеон Найденов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов подчерта, че Сотир Цацаров не е обща кандидатура на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. От своя страна, Даниела Дариткова от ГЕРБ не видя недоразумение в кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия и посочи, че тя е била консенсусна. 

***

''Да се заплаща ли първият ден от болничния?'', това е въпросът

Омбудсманът Диана Ковачева твърдо се противопоставя на предложението първият ден от болничния да не се заплаща: „Настоявам идеята за неизплащането на първия ден да бъде преосмислена и ревизирана”.

„В тази връзка, реакцията и намесата на премиера Бойко Борисов, с която бе пресечена тази несправедливост, бе напълно адекватна и навременна”, допълни Ковачева. По думите й е недопустимо, който и да е от дните на болничния да не се заплаща, защото това нарушава основни права на всички работещи и подчерта, че проблем с фалшивите болнични очевидно има, но той не може да бъде пресечен с неплащане на някои дни от тях. „Моето предложение е за засилване на контрола, защото той не е достатъчно адекватен.”

Социалният министър Бисер Петков потвърди, че вчера, когато изтече крайният срок за предложения по второто четене на законопроекта за държавния бюджет, предложение да не се заплаща първия ден от болничните не е внесено:

Едно от предложенията е свързано с това, че личният лекар сега може да издава болничен лист за до 14 дни. Обсъждат се предложения да се намали този срок до седем дни, както и примерно в кодекса преди време е имало ограничения - дните, които се заплащат от работодателя, да бъдат не повече от 15 дни в рамките на годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама