Лекарска грешка ли е причина за смъртта на 3-годишното дете в София

09:10, 21 ное 19 25 2994 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Какви са причините, довели до смъртта на 3-годишно дете в столична болница и има ли лекарска грешка в този случай, коментират доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и д-р Димитър Ленков, бивш главен секретар на БЛС пред БНТ.

Нека да оставим компетентните органи да извършат задълбочена проверка преди да се посочи има ли виновник, категоричен е д-р Ленков.

Разкрития за още случаи на прехвърляни между болници деца

Причината за отстраняването на директорите на трите столично болници - Педиатрията, "Лозенец" и "Пирогов" е да се търси по-голяма обективност при проучването на случая, подчерта д-р Спасков.

Според него, гражданите трябва да бъдат по-добре ориентирани за това в кои лечебни заведения да търсят конкретна медицинска помощ. "Трябва да насочим вниманието към по-добра информация към гражданите къде биха могли да получат съответната помощ. Трябва да има механизми хората да знаят това нещо", смята д-р Спасков.

Отстранена е и лекарката, приела детето в Педиатрията

"Преди 20-30 години в такъв случай родителите щяха да се обърнат към педиатъра в районната поликлиника, който е на разположение 24 часа, след което той да ги насочи къде да заведат детето, в коя клиника. Тези звена обаче бяха унищожени, няма ги... Педиатрията беше унищожена като специалност, тя стана неатрактивна заради ниското възнаграждение. Грижата за децата на българския народ е поверена на семейните лекари", допълни д-р Ленков.

Според него, има хаос в системата и липса на комуникация както между отделните болници, така и между лекарите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама