Сръбската национална сигурност потвърди автентичността на снимката с руския разузнавач

09:40, 21 ное 19 / Свят 25 2919 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Видеото, на което е заснето как руският агент Георги Клебан дава пари на един човек, наистина показва руски разузнавач. Това съобщи шефът на аналитичния отдел на Агенцията за разузнаване и сигурност на Сърбия (БИА) Реля Желски, предаде БГНЕС.

Желски отказа да даде информация дали другият човек е сръбски агент – служител на БИА или на военното разузнаване. „Нашите служби, както цивилни, така и военни, са много ангажирани интензивно с определянето на всички обстоятелства, а подробностите ще бъдат предоставени от президента на Сърбия след среща със Съвета за сигурност”, каза той.

Желски напомни, че БИА следва да работи единствено в интерес на собствената си държава, а не на други страни.

„На този етап е много важно да се подчертае, че работата по подривна разузнавателна дейност, провеждана на територията на Република Сърбия, не трябва по никакъв начин да се свързва само с Руската федерация. Напротив, други големи сили, като САЩ, Великобритания и Франция, както и регионални играчи, ще спомена само Хърватия и Албания, работят много за осъществяване на своите интереси, което винаги се очаква в международните отношения и политиката”, подчерта Желски.

Сръбският президент поиска разследване на вероятна руска шпионска афера

По-рано вестник „Политика” обяви, че снимката е от няколко години. На нея вероятно сръбско цивилно лице получава пари от руски разузнавач заради предоставена бизнес информация. На видеото се виждат двама мъже на паркинг в Земун.

Сръбските медии публикуваха информация за участие на руски разузнавач при организирането на Кървавия четвъртък в парламента на Македония. Било е разпоредено „да се убият Заев и Села”.

 

Сръбският президент Александър Вучич поиска от Агенцията за военно разузнаване да разследва аферата.

Кремъл заяви, че е уверен, че нищо не може да навреди на отношенията между Русия и Сърбия, независимо от разследването, предаде БТА. Отношенията със Сърбия са партньорски, от приятелски характер. Нищо не може да повлияе на това, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама