Ще има фонд за борба с градушките

18:18, 21 ное 19 / Политика 25 3070 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавата ще създаде компенсационен фонд за борба с градушките съвместно със земеделските производители, това заяви в Троян заместник- министърът на земеделието и храните Виргиния Кръстева, съобщава БГНЕС.

В момента се правят разчети и правна обосновка за създаването на фонда на базата на опит от Унгария, като чрез него България ще може да кандидатства за евросредства за управление на риск.

На днешния форум на производителите на малини и ягоди в Троян стана ясно, че основният проблем за производителите е зачестилите градушки, които унищожават до 100% от продукцията им.

Според земеделските производители промените в климата са довели до зачестяване на силните градушки през последните години.

„През пролетта имаше такива градушки, които в районите на Летница, на Лозница и на Попово нанесоха изключително големи вреди на ягодите, които достигнаха над 100%”, заяви Божидар Петков, председател на Асоциацията на малинопроизводителите.

„Пораженията от градушките при нас са много по-големи, отколкото при зърнопроизводителите, защото нашите площи са по-малки. Един производител на плодове и зеленчуци има средно по 60-70 дка. Докато един зърнопроизводител има стопанство от 10 000 декара, а няма как градушка да мине през целите 10 000 дка”, каза Айхан Хашимов, малинопроизводител.

„Едва една трета от страната е покрита с ракетни площадки, част от национална система за борба с градушките”, заяви Виргиня Кръстева, заместник- министър на земеделието.

„Миналия месец се срещнахме с колеги от Унгария, които са изградили компенсационен фонд, който е съвместно с участието на земеделски производители и с държавата. Този фонд се изгражда, за да има възможност държавата да кандидатства по мярка от ПРСР и управление на риск. Целта на тези средства е акумулиране на такъв фонд и до 90% е възможно да се покрие страната”, обясни още Кръстева.

Тя допълни, че в момента се правят разчети и се изготвя норматив за бъдещия фонд, като той ще бъде ситуиран в Разплащателната агенция.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама