Денят накратко – 22 ноември

19:00, 22 ное 19 25 2533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Защо Корнелия Нинова и Бойко Борисов си поискаха оставките, кое накара майките на деца с увреждания отново да завладеят улицата, докъде стигна сагата с водната криза в Перник, кой разкопа централния плаж в Созопол, и още:

***

Стрелкане с оставки в парламента

Министър-председателят Бойко Борисов участва в петъчния парламентарен контрол. Лидерът на БСП Корнелия Нинова използва случая, за да изложи тезите на левицата за последните кризи в държавата – проблемите с водните режими и болничните листове. Нинова разкритикува Борисов за това, че неговите министри излизат в отпуски, а не решават проблемите и поиска оставката му от името на 1 млн. българи, подкрепили БСП на последните избори. От своя страна, Борисов иронично я поздрави за „поредното добро представяне на левицата на местния вот" и добави, че Нинова има право да му иска оставката, но за разлика от нея той я подава, а не само да лъже, че ще слезе от председателското място. Нинова обвини управляващите в некомпетентност, а Борисов нея в дребнавост.

***

Перник се моли за дъжд

Заради водната криза в Перник правителството ще отпусне 2,7 милиона лева. Средствата ще бъдат вложени в утаителите, които гарантират качеството на питейната вода в общината. По-рано кметът на Перник се срещна и с главният прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев. Поводът е сигнал за закононарушения при осигуряването на нормално водоснабдяване в града и функционирането на местното ВиК-дружество. Пред журналисти Станислав Владимиров обяви, че общината ще остане на воден режим, ако до март няма обилни валежи. В Окръжната прокуратура има образувано досъдебно производство за разследване на длъжностни престъпления. БСП настояват за проверка на ВиК от страна на КЕВР.

***

След кратка пауза: Майки на деца с увреждания отново на улицата

Майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ излязоха отново на протест. Този път искат разпускане на целия парламент. Миналата година те протестираха почти месец и успяха да накарат Валери Симеонов да сдаде вицепремиерския пост заради думите му, че майките са „кресливи жени“ с „уж болни деца“. Този път те се възпротивяват на решението на депутатите да бъде назначен за зам.-шеф на парламента от групата на „Обединени патриоти“. Следващата протестна акция е в понеделник и представлява автошествие, което ще започне от пл. "Народно събрание". От своя страна, лидерът на НФСБ определи протестите срещу себе си за политически и добави, че бързо е било забравено неговото участие в приемането на Закона за хората с увреждания. Симеонов заяви, че всяка политическа група има право да излъчи свой зам.-шеф на парламента. Другият патриот – Красимир Каракачанов, коментира, че майките не спазват християнската идеология, която гласи, че за всяка грешка има и прошка. „Колко пъти искат да му отрежат главата? Мисля, че не са прави“, каза той. БСП призова Валери Симеонов да се оттегли. 

***

Багер копа на плажа в Созопол

Жителите на черноморския град излязоха на протест. Те се противопоставиха на изграждането на защитни диги на централния плаж в града. Багер започна работа на пясъчната ивица преди около седмица. Концесионерът твърди, че е уведомил  всички институции за действията си. Гражданите обаче смятат, че градът е архитектурен резерват и разкопаването на плажа е грубо нарушение. От Министерството на туризма започнаха проверка. Сезирана бе Басейновата дирекция - Варна и РИОСВ. Малко по-късно дирекцията разпореди незабавно да се спре изземването на пясък от Черно море.

***

Американски енергийни експерти и у нас

САЩ ще изпрати екип от енергийни експерти, които да помогнат за развитието на България като енергиен център на Балканите. Специалистите ще посетят АЕЦ "Козлодуй" и "Белене", както и хранилищата за газ в страната. Новината бе съобщена от новия американски посланик у нас Херо Мустафа. Тя обяви, че България трябва да се превърне в истински енергиен хъб. Целта е втечненият природен газ да се превърне в реалност на Балканите. Херо Мустафа добави, че в следващите три години нейните приоритети ще бъдат свързаността, сътрудничеството и борбата с корупцията. Тя очаква на срещата между Борисов и Тръмп да се потвърдят отличните отношение на двете държави във всички сфери - сигурност, енергетика, икономика, туризъм.

***

Сняг заваля, силен вятър затвори две пристанища

В 12 области в страната бе обявен жълт код за значителни валежи. Предупреждението бе в сила за областите София, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково,Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Ловеч и Плевен. Силен вятър затвори пристанищата в Бургас и Варна. Метеорологичните условия не позволиха маневрирането на корабите. На места по крайбрежието поривите на вятъра достигаха до 80-100 км/ч. Първи сняг заваля в Смолянско и на прохода „Витиня“.

***

Санкция за фирмата, разкопала река Вит

Преди дни от риболовния клуб "Балканка" сигналзираха, че река Вит е застрашена от екокатастрофа. Багери копаха коритото на реката, за да вземат речна баластра. След подаване на сигнала басейнова дирекция „Дунавски район“ и РИОСВ-Плевен издадоха писма до областния управител на Ловеч, с които се дава предписание за спиране на всякакви дейности. Последва и акт за установяване на административно нарушение на „Хидрострой“ АД за нарушаване на разпоредбите на Закона за водите. Актът е за извършени дейности в река Вит, в района на „Боаза“, без да са преминати  необходимите процедури съгласно закона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама