Изготвя се план за възстановяване на коритото на река Вит

18:15, 22 ное 19 / Общество 25 1372 Topnovini
1

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева възлага изготвянето на план за възстановяване на речното корито на река Вит, в района на "Боаза" и новостоящия се участък от автомагистрала "Хемус".

Това съобщи за БТА Събчева по повод готвените за утре протести от природозащитници срещу разрушаването на коритото на река Вит.

Санкционираха фирмата, разкопала река Вит

"Веднага сме предприели действия. Такъв проект ми е поискан от Басейнова дирекция и от РИОСВ в едномесечен срок, но това е и мое задължение", каза областният управител и поясни, че това ще бъде за сметка на областната администрация, а средства за самото възстановяване ще бъдат поискани от Междуведомствената комисия.

Тя припомни, че от 28 октомври има подписан договор за "Хидрострой" АД за почистване на речното корито на река Вит в района на автомагистрала "Хемус", съгласно утвърдена програма за планово почистване на речните участъци на област Ловеч за 2019 г.

В договора е записано, че преди да започнат извършването на всякакви дейности, трябва да имат съгласувателен режим и от Басейнова дирекция, и от РИОСВ. Мястото на изпълнение по договора е в землището на село Гложене, община Тетевен, село Пещерна, Торос и Дерманци, община Луковит. "В програмата е записано, че трябва да се отнемат наносните материали от реката.

Застрашена ли е река Вит от екокатастрофа?

Ако има дървесна растителност, трябва да се обърнат към лицензиран лесовъд. Ако има дървен материал, годен за ползване, трябва да се предостави безвъзмездно на разпореждане на кметовете на общините.

''Аз съм уведомила Басейнова дирекция и РИОСВ за започването на това почистване и те веднага са ми написали, че по този договор не могат да се изпълняват тези дейности и почистването е спряно'', обясни Събчева и посочи, че веднага изпълнението на договора е било спряно. Стойността на договора е 1150 лева.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 56 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.