Първият в България хуманоиден робот е от Шумен

11:45, 24 ное 19 / Любопитно 25 3363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В един малък шуменски гараж се появява Роки. Той е първият в България хуманоиден робот. Направен е от втора употреба части на различни електронни устройства. Може да разпознава предмети, да се движи, а в бъдеще би могъл дори да проговори. Негов създател е Росен Христов.

 

Главата на Роки има две камери, които се местят във всички посоки, с цел да разпознават даден обект. Височината му е 1,70 м., а теглото – 50 килограма. Ръката му наподобява човешката. Всеки пръст се задвижва с отделен механизъм. 

„Задвижването на пръстите е от машинка за счупено DVD, втора употреба. Движението на очите е също от такива машинки за DVD-та, за CD-та. Като цяло торсът е кутия от компютър, завъртяна вертикално”, разкрива създателят на Роки и разказва, че в създаването на робота е използвано и кошче за боклук. 

 

Роки е създаден преди 5 години, но преди месец излиза от своя дом за първи път за единственото в страната изложение за младежко техническо творчество в Горна Оряховица. 

Причината да го крие толкова дълго Росен обяснява, че когато проектира, винаги си мисли, че не е на достатъчно ниво. „Ако го представя някъде, хората няма да го харесат – може би от такава гледна точка. Че не е достатъчно добро, за да го представя някъде”.

 

Всъщност разработката му е достатъчно добра и му носи първо място на изложението.

„Искам да мотивирам и останалите хора, защото по този начин може да се изгражда нагоре и нагоре. За един такъв проект, според мен, са нужни на първо място средства и време, на второ място време и средства и на трето място може би не толкова важно, но екип от повече хора, за да може да станат по-бързо нещата”, казва Росен.

Според създателят на Роки „имаме поле за развитие на роботиката”. „Има достатъчно хора, които разбират от тези работи, за да правят по-сериозни проекти”, казва Росен.

Изобретяването на такъв Робот извън България струва стотици хиляди. А за създаването на Роки, Росен е похарчил не повече от 2000 лева. 

Младият изобретател  следва първо в Шуменския университет, а по-късно завършва и Варненския. Машинен инженер е по професия, но никога преди това не е изучавал или практикувал програмиране.

„Обичам да изобретявам разни неща. Имам много изобретения като малък. Може би във втори клас хванах за първи път поялник. Това е устройство, с което се правят платки. И може би покрай баща ми се запалих, защото той се занимава с електроника и като цяло ми се отдава това – да изобретявам някакви неща”, разказва Росен.

Никой от съседите му не подозира какво има в гаража му под блока. Роки всъщност е неговият дипломен проект, но и неговата сбъдната детска мечта.

„Когато го представих в университета, той съответно не беше там, беше на клип – те не повярваха, че съм го направил, което е нормално и аз не бях виждал хуманоиден робот до тогава”, споделя младият изобретател.

Роботиката не е единственият му талант. Росен е бивш професионален състезател по бокс. В 8 клас пише първия си фантастичен роман, а в свободното си време рисува. Освен Роки, младият талант има и други изобретения. Мечтае да създаде робот, който  може да говори и да помага на работното място, в домакинствата или на хора в неравностойно положение.

„Предпочитам да остана в България, не извън страната. Целта ми е да покажа, че има развитие роботиката в България. Другите страни са много по-развити, обаче аз все пак искам да остана тук”, разкрива бъдещите си планове Росен.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама