Етрополе чества 142 г. от освобождението си

12:30, 24 ное 19 25 4288 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

С панахиди в памет на загиналите руски воини и поднасяне на венци и цветя Етрополе отбеляза 142 години от освобождението си от османско владичество, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Честванията бяха съпътствани с поредица от предварителни събития, едно от които двудневен поход до Руските паметници в Етрополския Балкан. Днешният ден ще бъде отбелязан и с празничен концерт.

Етрополе играе стратегическа роля в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) След паданено на Плевен руските войски се насочват към София. Орханийският, Етрополският и Златишкият проход, водещи към София и Пловдив, са блокирани от турците обаче. Руското командване определя именно Етрополе като важна стратегическа позиция и изходен пункт на тези походи.

На 24 ноември 1877 година, след тридневни боеве с турците, руските части начело с генерал Дандевил победоносно влизат в града. На следващия ден етрополци тържествено посрещат генерал Гурко и неговия щаб със знамена и музика.

Цялото население на града и жители на околните селища помагат на руската армия с техническа поддръжка и разузнаване. Във всеки дом са настанени руски войници. 

Щабът на генерала е настанен в къщата на Павел Панчов, откъдето в продължение на 40 дни се ръководи зимния преход на Балкана за освобождението на София и южна България. Стотици руски воини замръзват по време на зимното преминаване и остават завинаги в Етрополския Балкан. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама