Клаус Йоханис спечели втори мандат на президентските избори в Румъния

21:25, 24 ное 19 / Свят 25 3062 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Досегашният президент на Румъния Клаус Йоханис спечели втория тур на президентските избори в страната в неделя, сочат данните от екзит пол, съобщи АФП. 

Втори тур на президентските избори в Румъния

Йоханис спечели между 64,8 и 66,5% от гласовете, показаха данните от екзит пола. Така той побеждава лидера на социалдемократите и бившия премиер Виорика Дънчила.

Йоханис обещава да се бори с масовата корупция, шуробаджанащината и некомпетентността. “Гласувах за модерна Румъния, европейска Румъния, нормална Румъния”, заяви Йоханис, след като даде гласа си.

Бившата премиерка пък заяви, че е гласувала за “Румъния, която ще върви напред, а не назад, към времената, когато в страната не е имало права и свободи, защото цялата власт е била в ръцете на един човек”.

Първите пет години на поста на Йоханис - които той си осигури през 2014 г., когато победи друг кандидат на Социалдемократите, бяха белязани от постоянно несъгласие с лявата партия, която доминира политиката от края на комунистическата ера през 1989 година.

60-годишният политик редовно отхвърля инициативите на Социалдемократическата партия, най-вече тези, целящи декриминализиране на няколко корупционни престъпления.

Далеч от вътрешната политика, Йоханис е съюзник на президента на САЩ Доналд Тръмп - два пъти посещава Белия дом и печели похвали като човек, който "може да реши проблема с корупцията в Румъния". Но дори и поддръжниците на Йоханис понякога се оплакват, че той не е бил достатъчно силен - отбелязвайки по-специално, че той е подложен на натиск и е позволил да бъде уволнен антикорупционен прокурор.

Премиерът Борисов пристигна в САЩ за срещата си с Тръмп

Често критикуван за липса на харизма и че е лош публичен оратор, той отказваше да дава задълбочени интервюта през първия си мандат. Йоханис се изправи срещу куп критики в навечерието на изборите в неделя заради отказа си да участва в дебат с опонента си Дънчила. "Не мога да приема дебат с човек, който представлява най-лошото в румънската политика от последните 30 години", каза Йоханис.

Йоханис е бил кмет в продължение на 14 години на Сибиу, неговия роден град в централна Румъния, някога дом на голямо немско малцинство. Въпреки това, с падането на комунизма и присъединяването към ЕС през 2007 г., много румънци с немски корени избраха да се преместят в Германия - родителите на Йоханис са също сред тях. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама