2019-а вероятно ще е втората най-гореща година, регистрирана досега

09:55, 25 ное 19 / Свят 25 1666 Шрифт:
Topnovini

След като стана ясно, че Земята току-що е изживяла втория най-горещ октомври досега, 2019-а изглежда ще бъде втората най-гореща година, регистрирана някога. Това сочат последните данни на Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ, предаде БГНЕС.

През последното десетилетие Земята счупи много рекорди за температури, като нито един от тях не е добър. Всички пет от най-горещите години, откакто се води статистика от преди 140 години, са били именно през последните пет години.

Сега месечното обобщение на глобалните температури показва, че този октомври е 418-ти пореден месец с температури, по-високи от средната за 20-и век, и има 95% вероятност годината да приключи като втора или трета най-топла до момента.

"Въз основа на настоящите аномалии и историческите показатели на годишните глобални температури изглежда, че е почти сигурно, че 2019 г. ще бъде топ 10 година", съобщава Националната администрация за океаните и атмосферата.

Според доклада, средната глобална температура на повърхността на сушата и океана миналия месец е била 0,97 градуса по Целзий над средната за 20-и век, която е 31,7 градуса – или само с 0,06 градуса по-малко от най-горещия октомври досега, през 2015 г.

Разделена на северно и южно полукълбо, температурата на повърхността на сушата и океана показва „отклонение от средната“ с 1,21 градуса по-топла от средното за Северното полукълбо и 0,74 градуса над средното за Южното полукълбо.

Докладът също така подчертава рекордната загуба на морски лед и снежна покривка за октомври 2019 г., разкривайки, че миналия месец размерът на арктическия морски лед е бил най-малко, с рекордните 2,69 милиона квадратни километра - 32,22% по-малко отколкото през 1981 година.

Октомври е четвърти пореден месец, когато размерът на морския лед на Антарктида е под средното ниво. Със 17,84 милиона квадратни километра лед, това е 10-тото най-ниско количество ледена маса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама