Йончева: Истината излиза рано или късно, в България - обикновено късно (ОБНОВЕНА)

12:19, 26 ное 19 / Политика 25 2249 Шрифт:
Topnovini

Публикувана: 10.04 / Обновена: 12.19

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли потвърди, че е получено искане от българските власти да бъде свален депутатския имунитет от съдебно преследване на Елена Йончева от групата на Европейските социалисти и демократи.

Свалянето на имунитета на българския евродепутат се иска заради образуваното досъдебно производство срещу нея за пране на пари от КТБ. Елена Йончева коментира, че с въпросните средства са били направени 7 документални филма, била е закупена техника, а филмите са излъчени.

"Техниката я има. Така че тук няма абсолютно нищо, което да не е законно или да противоречи на закона. Това, в което ме обвиняват, е, че съм знаела 2013 година, когато съм подписала договора с ТВ 7, че средствата, които ползвам, всъщност са придобити по незаконен начин от банката. 2013 година даже държавата не е знаела, и БНБ, че има проблем с тази банка“, подчерта Елена Йончева, съобщи БНР.

Прокуратурата поиска да бъде свален имунитетът на Елена Йончева като евродепутат

По повод изпратеното искане от българската прокуратура до Европейския парламент с искане за сваляне на имунитета, Елена Йончева отбеляза, че Европейският парламент се доверява на националните институции. „Това е практика и рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки, защото знам, че това е пътят, който ще докаже без никакво съмнение, че тези обвинения нямат никакво основание“, заяви тя.

Елена Йончева припомни, че в българския парламент е предприела всички стъпки и е дала своето съгласие за сваляне на нейния имунитет като депутат.

"Европейският съд за правата на човека прие моя жалба срещу тези обвинения. Над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими. На 10 юли Европейският съд прие моята жалба срещу това обвинение и фактът, че тази жалба е приета, означава, че това е потенциално основателна жалба", коментира още евродепутатът.

Елена Йончева: Не ме притесняват абсурдни обвинения в пране на пари

Елена Йончева очаква да излезе цялата истина около случая. "И тя ще излезе рано или късно. В България обикновено става късно", коментира тя.

Прокуратурата за втори път иска снемането на депутатския имунитет на Елена Йончева във връзка с разследването срещу нея за пране на пари през офшорна компания, свързана с фалиралата КТБ. Веднъж държавното обвинение поиска от Народното събрание разрешение срещу Йончева да започне наказателно производство, но след като тя беше избрана за евродепутат, отново придоби защита от съдебно преследване.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подкрепи Елена Йончева wyw:

Вярвам в невинността на Елена Йончева. Депутатите на “БСП за България” в Европейския парламент я подкрепят единодушно - така, както направихме депутатите в Народното събрание в България. Председателят на групата Петър Витанов ще представи позицията ни пред групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Това написа председателят на НС на БСП Корнелия Нинова във Facebook. Тя призова Сергей Станишев да запознае лидерите на партиите от ПЕС със случая и да излязат с обща позиция в подкрепа на Елена Йончева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама