Президентът сложи подписа си за Гешев

12:15, 26 ное 19 / Политика 25 2870 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

12 дни след преизбирането на Иван Гешев от ВСС за главен прокурор президентът Румен Радев подписа указа за назначаването му. Новината бе съобщена, след като двамата се срещнаха в президентството. Пред журналисти държавният глава заяви, че няма да наруши Конституцията.

На 14 ноември Иван Гешев бе преизбран от ВСС за главен прокурор. При първото му избиране президентът Румен Радев върна процедурата с мотивите, че очаква истинско състезание между кандидатите, а не само формално изпълнение. Изборът на главен прокурор според държавния глава е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. С тези съображения Румен Радев отказа да назначи Гешев.

По закон обаче при повторното му преизбиране от ВСС президентът вече е задължен да положи подписа си. Указът трябва да се обнародва в Държавен вестник.

Главен прокурор като за рекорд на Гинес

Според Румен Радев повторното гласуване на ВСС не е могло да разсее съмненията в обществото за начина на провеждане на процедурата по избор на главен прокурор. „Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал“, коментира той.

Президентът обясни, че на срещата си с Гешев явно е изразил своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона - без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта.

Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за „Апартаментгейт“, за БАБХ, за безобразното качество на ремонти, за грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор“, посочи държавният глава. Според него от това зависи дали главният прокурор ще сбъдне очакванията на българите за законност и справедливост.

Румен Радев съобщи още, че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще покани академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации.

ВСС: Гешев може да стане главен прокурор по-рано, ако има указ

Избраният за главен прокурор Иван Гешев може и по-рано да встъпи в длъжност. Това би станало, ако настоящият главен прокурор Сотир Цацаров бъде избран и назначен за председател на КПКОНПИ, преди 10 януари. Тогава изтича 7-годишният му мандат.

Номинацията на Иван Гешев предизвика вълна от обществено недоволство и организиране на множество протести, стигна се дори и до незаконно блокиране на пл. „Орлов мост“ за почти цяло денонощие в края на октомври. Протестиращите изразиха съмнения в качествата на Гешев и се обявиха против това, че той е единственият кандидат за Обвинител №1.

В отговор на недоволството обаче "заваляха" множество положителни становища (включително и от изпълнителната власт, в т.ч. и от ГДБОП, ДАНС, МВР и др.) до ВСС, като те бяха отчетени в полза на Гешев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама