Денят накратко – 26 ноември

19:00, 26 ное 19 25 2372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Как протече срещата между Борисов и Тръмп, защо президентът каза "да, но с едно наум" на Иван Гешев за главен прокурор и какви са следващите му действия, каква е ситуацията на Балканите след серията от силни земетресения в Албания и Босна и Херцеговина и още:

***

Историческа среща

Премиерът Бойко Борисов се срещна във Вашингтон с американския президент Доналд Тръмп. Българският министър-председател беше посрещнат в американската столица с церемония с 21 топовни салюта. По-късно Тръмп приветства Борисов в Белия дом и заяви, че българският народ и България са приятели за Америка. След срещата между двамата Борисов обяви, че очаква скоро да отпаднат американските визи  за българските гражданиОчаква се още Доналд Тръмп да посети страната ни, сделката за F-16 да бъде финализирана, засилено американско присъствие в Черно море, американски инвестиции в ядрената ни енергетика, както и доставки на американски втечнен газ. Срещата Тръмп-Борисов завърши със споразумение за стратегическо партньорство. В него се посочва, че двете държави имат отлично сътрудничество в отбраната и ще изработят пътна карта за противодействие на морските и хибридните  заплахи в черноморския регион.

***

Президентът каза „Да“ на Гешев, но..

Държавният глава подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, след като двамата проведоха среща на „Дондуков“ 2. Това се случи на 12-ия ден след преизбирането на Гешев от ВСС, което на практика остави Румен Радев с един възможен ход – да положи подписа си под указа. Президентът обяви, че ще спази Конституцията и няма да се вслуша в призивите да сезира Конституционния съд за избора на главен прокурор. Вместо това обаче Радев ще инициира конституционни  промени за цялостния модел на прокуратурата. Държавният глава обяви, че очаква от новия обвинител №1  „развръзка за корупцията по високите етажи на властта“.

Самият Гешев заяви, че ще развенчае мита за всевластния главен прокурор.

***

Земетресения на Балканите

Силно земетресение разтърси Албания. Трус с магнитуд 6,4 по Рихтер бе регистриран тази нощ на 34 км от столицата Тирана, а през целия ден бяха отчетени множество вторични трусове, най-силният от които бе с магнитуд 5,3 по Рихтер. До момента жертвите на земетресението са 14, а ранените – стотици. Няма данни за пострадали българи. Сеизмологът проф. Емил Ботев прогнозира, че нови силни трусове в Албания не се очакват. България ще помогне на страната със спасители, техника и финансова помощ.

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер беше регистрирано в Босна и Херцеговина на 77 км от столицата Сараево. До момента няма информация за жертви и разрушения.

***

Нова акция в БФС

Екипи на МВР влязоха в сградата на БФС в столичния квартал „Бояна". Разследването е свързано с подозрения за злоупотреби, свързани с наемане на тренировъчни и спортни бази. Ръководството на БФС излезе с извънредна пресконференция, на която отрече обвиненията. Изпълнителният директор Борислв Попов заяви, че не  приема манипулативни твърдения, с които се внушават недобросъвестни практики в БФС по отношение на децата. По думите му БФС избира хотели поне с 4 звезди, защото децата заслужават най-доброто като обстановка, терени, храна и лекари.Емил Костадинов добави, че е дълбоко обиден от случващото се по медиите от известно време - отправят се обвинения, в които няма нищо.

***

Кървав вторник

48-годишен мъж беше убит в Борисовата градина в столицата след скандал с 33-годишен мъж. Жертвата е ранена смъртоносно с нож в лицето. Извършителят е задържан. Пред органите на реда той е дал нелогични и неадкеватни обяснения за случилото се. И убиецът и убитият са били скитници без адресна регистрация в столицата. По-младият мъж е от Кюстендил, а загиналият - от Разградско. Двамата са известни на полицията - първият заради нанасянето на средни телесни повреди, а вторият за хулиганство. Мотивите за убийството се изясняват.

В Пловдив мъж извърши двойно убийство - застреля съдружника си и баща му.

***

Майки отново искат главата на Симеонов

За пореден ден майките на деца с увреждания протестират заради избора на Валери Симеонов за зам.-председател на парламента. Днес недоволните майки украсиха елха в градинката до Народното събрание с лика на лидера на НФСБ. От „Системата ни убива“ настояват не само за оставката на Симеонов, но и за оттеглянето на всички депутати.

***

Аварийно спиране

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ спря за два часа. След направена проверка на системите и съоръженията е потвърдено, че те работят нормално и той отново бе включен към електроенергийната система на страната.

***

Сахаров за Сенцов

Носителят на наградата „Сахаров“ за 2018 г. Олег Сенцов получи своята награда днес в Страсбург, след като бе освободен от затвор в Русия. Украинският филмов режисьор и активист за правата на човека получи лично наградата за 2018 за свобода на мисълта, след като беше освободен от затвора на 7 септември 2019 г. при споразумение за размяна на затворници между Русия и Украйна. Той бе осъден от руските власти заради участието си в протести срещу анексирането на родното му място Кри

***

На съвременен език

Преведоха 6000 думи от „Под игото“ на съвременен език. Преди ден романът навърши 130 години, като за това време се превърна в еталон на българската литература и в световна класика, преведена на 65 езика. Новината за осъвременяването на произведението на Иван Вазов разбуни духовете в обществото и социалните мрежи.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама