„Топлофикация-София“ ще се бори с дълговете с нови мощности

15:41, 26 ное 19 25 1952 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Финансовото състояние на „Топлофикация-София“ е стабилно, обяви новият директор на дружеството Александър Александров.

Шефът на „Топлофикация София“ подаде оставка

До края на 2024 г. ще бъдат изградени нови мощности като част от плана за модернизация на дружеството, стана ясно на изслушване на новото ръководството на компанията от Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, предаде БНР.

Задълженията на общинското дружество са в размер на над 750 000 000 лв., от които близо 150 милиона са към „Булгаргаз“, а почти 600 000 000 - към Българския енергиен холдинг.

„Всички задължения се обслужват редовно. Изключвам задълженията, които са в размер на 596 000 000 към БЕХ. Знаете, за тях има сключени споразумения за разсрочване“, увери Александров.

„Топлофикация“ скара столичните общински съветници

Валентин Терзийски от Надзорния съвет към дружеството обяви, че мощностите на Топлофикация“ ще бъдат модернизирани, тъй като съоръженията, които се експлоатират в момента в Топлофикация-София“, са от миналия век - технология, която е с доста по-нисък коефициент на ефективност. Инвестицията ще е в размер на 500 000 лева, уточни той.

За да оптимизира производството си Топлофикация-София“ ще разчита на диверсификация в доставките на газ, както при въвеждането на RDF техонологията за изгаряне на отпадъци, каза още новият директор на дружеството Александър Александров.

Припомняме, че на 18 ноември изпълнителният директор на дружеството инж. Кремен Георгиевподаде оставка по лични причини. Промяната на върха на Топлофикация-София“ се превърна в основна за последвалото извънредно заседание на Столичния общински съвет. Съветниците от БСП поискаха изслушване на ръководството на дружеството, финансов одит и конкурсна процедура при избора на следвщото ръководство. От  Демократична България“ обявиха, че смяната на директора, без да е ясно какво се случва в Топлофикация-София“ е пожарникарски метод. Те настояха за прозрачност и промяна на модела на упралвние на общинските дружества, които са затънали в дългове. ОТ ГЕРБ отговориха, че Топлофикация-София“ е едно от най-важните дружества и увериха, че не само неговото но и ръководствата на всички останали общински дружества ще бъдат изслушани във връзка с плановете им за развитие.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама