Олег Сенцов получи своята награда „Сахаров“ за свобода на мисълта

17:03, 26 ное 19 / Свят 25 1628 Topnovini

Носителят на наградата „Сахаров“ за 2018 г. Олег Сенцов получи своята награда днес в Страсбург, след като бе освободен от затвор в Русия, съобщи БГНЕС. Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

ЕП присъди наградата "Сахаров" на украински режисьор, осъден на 20 години затвор

Украинският филмов режисьор и активист за правата на човека получи лично наградата за 2018 за свобода на мисълта, след като беше освободен от затвора на 7 септември 2019 г. при споразумение за размяна на затворници между Русия и Украйна. Той бе осъден от руските власти заради участието си в протести срещу анексирането на родното му място Крим.

Русия освободи украинския режисьор Олег Сенцов

При връчването на наградата председателят на ЕП Давид Сасоли се обърна към Олег Сенцов с думите: „Вие ясно отстоявахте своите принципи и убеждения, заради което платихте висока цена, загубвайки свободата си. Нито един човек не би трябвало да плаща за това“.

Сасоли изказа адмирации за решимостта на борците за свобода, които са готови да протестират срещу нарушаването на човешките права: „Г-н Сенцов беше освободен, но много други хора, включително блогъри и журналисти като Станислав Асеев, са задържани като заложници в Източна Украйна. Призоваваме те да бъдат освободени“.

Олег Сенцов заяви пред евродепутатите: „За мен е огромна чест и огромна отговорност да получа тази награда. Приемам я не като лично отличие, а като награда за всички украински политически затворници, които са били в руски затвори, и за всички онези, които са все още там“. Той изказа своето възхищение към ЕС и неговите демократични ценности и разкритикува „милитаристичните“ практики на Русия.

Припомняме, че филмовият режисьор бе осъден на 20 години затвор в Русия по обвинения за подготовката на терористични актове. Неправителствената организация „Амнести интернешънъл“ определи съдебното дело срещу него като „несправедлив процес пред военен съд“. Той се превърна в символ на около 70-те украинци, незаконно арестувани и осъдени на дълги години затвор от руските окупационни сили на Кримския полуостров. Сенцов обяви гладна стачка през май 2018 г., която прекрати едва на 6 октомври 2018 г. под заплахата, че ще бъде хранен насила.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани