Ден на траур в Албания след разрушителното земетресение (Обновена)

11:14, 27 ное 19 / Свят 25 2570 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 7:30, Обновено в 11:14

 

Правителството на Албания обяви 27 ноември за ден на траур в памет на жертвите от разушителното земетресение.

Властите в Албания съобщават, че до момента броят на жертвите на земетресението са 27, а ранените са над 650, предаде БГНЕС. В подкрепа на албанските власти пристигнаха специализирани екипи от Косово, Гърция, Италия, Турция, Черна гора, Северна Македония и други страни.

Знамената ще бъдат спуснати наполовина. Училищата ще бъдат затворени. Следващите два дни - 28 и 29 ноември, са национални празници в Албания - Ден на независимостта и Ден на освобождението.

Трусът с магнитут 6,4 по Рихтер разлюля балканската страна в 3:54 часа сутринта местно време във вторник, а епицентърът му бе на 34 км северозападно от столицата Тирана. Земетресението бе усетено в Италия, Македония, Гърция и България. Най-голямото земетресение в Албания от десетилетия насам предизвика сериозни разрушения, а около 600 души бяха ранени. 

Последваха серия от вторични трусове, най-силното от които смагнитуд 5,3 няколко минути след първия трус. Ново силно земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер разтърси Албания малко след 15.00 часа. Епицентърът му бе в Адриатическо море, на 32 км северозападно от Тирана. 

Албания обяви, че започва набиране на средства в помощ на пострадалите. ЕС заяви готовност да окаже помощ на страната. На помощ ще се притекат още България, Румъния и Косово.

При земетресението в Албания няма пострадали българи, а в посолството ни е сформиран кризисен щаб. Има леки пукнатини по сградата на българското посолство, но това не пречи то да работи нормално. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама