България скърби за Стефан Данаилов

08:47, 27 ное 19 / Политика 25 2995 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България скърби за Стефан Данаилов. Легендата на българското кино и театър си отиде тази нощ на 76-годишна възраст.

Политици, общественици и културни дейци поднесоха своите съболезнования за загубата на големия актьор.

"Сбогом! Беше голям мъж!". Това написа в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов за загубата на големия български актьор Стефан Данаилов.

Президентът Румен Радев написа: „Стефан беше и си остава наш учител по непресторено рицарство. Нашата морална скала, която не отстъпи нито веднъж от достойнството, и на всеки успя да покаже колко силна е светлината на обичта“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова написа: "България загуби голям българин, обичан и уважаван от хиляди хора. Той беше вселена от талант, емоция и мъдрост. БСП загубихме една от най-авторитетни си личности и опора. Стефан беше вдъхновение за нас. След смъртта на татко, той стана мой втори баща. Загубих го. Ламбо, обичам те толкова много. Ще ми липсваш. Почивай в мир".

Лидерът на левицата Корнелия Нинова не успя да скрие сълзите си в парламента. „България загуби един от големите си синове. Човек, който беше обичан и ще бъде обичан от милиони хора. Той беше вселена от талант, емоция и мъдрост. От БСП загубихме един от най- авторитетните си хора. Лично аз загубих втори баща. След смъртта на татко ми беше като баща. Обичам го, да почива в мир“, заяви тя.

Вицепрезидентът Илияна Йотова написа: „Казват, че не е важно колко дни има в живота ти, важно е колко живот има в дните ти. Всеки твой ден бе пълен с живот. Истински живот! „Следите остават“. По думите ѝ поколенията българи, които имахме честта да живеят в едно време с великия Ламбо, са щастливци. „Дано всички, които се докоснахме до силния човек Стефан Данаилов, да сме успели да почерпим поне частица от неговата вяра, енергия, жажда за живот и за справедливост, смелост, непримиримост. Дано сме се научили да не се предаваме, да не се страхуваме да казваме със силен глас истините, в които вярваме. Да отстояваме мнението си категорично дори с цената на тежки критики, удари, разочарования.
Аз научих от Стефан Данаилов, че доверието, макар и трупано дълго време, може да се загуби много лесно, само с един неправилен жест“, добави тя.

Председателят на парламента Цвета Караянчева написа: "Последен поклон, Маестро! Светъл да е пътят Ви отвъд!"

Министърът на културата Боил Банов написа: "Осиротяха цветовете и зимата е някакси безкрайна... Сбогом, Мастъре!" От Министерството на културата също изказаха своите съболезнования на близките и семейството на големия актьор. "Това не са думи на прощаване, а думи на почит и благодарност към една от най-обичаните и харизматични личности в българската култура. Към един човек, чието обаяние като фин воал е разстлано върху всяка една от сферите, в които работи", написаха от ведомството.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев написа: "Ламбо, светлина по пътя! От теб ще помним, че да си Голям не е толкова тежка задача, ако го правиш със сърце! А то винаги бие отляво! Благодаря ти!".

Поднасяме най-искрени съболезнования по повод кончината на големия български актьор и общественик Стефан Данаилов. Смъртта, която в един миг идва и отнема всичко е тежък момент, когато думите са безсилни да изразят болката от загубата на един обичан от народа човек.

Българският патриарх Неофит също направи обръщение по повод кончината на актьора. "Стефан Данаилов остава в паметта ни като човек, който в битността си на министър на културата с лекота, желание и обич се трудеше за развитието на културата във всичките ѝ сфери. Напусна ни актьорът пресъздал изключително добре образа на св. Цар Борис I в едноименния филм. Благодарни сме за доброто му отношение към светата Църква и за всички добри инициативи свързани с връщането, реставрирането и съхранението на православните ни храмове и манастири. Отправяме молитва към небесния ни Отец да упокои душата на новопреставилия се Божий раб в селенията на праведните", се посочва в обръщението на патриарха.

От Съюза на артистите в България изразиха своята благодарност към Данаилов. "Благодарим ти за всичко, което остави след себе си! Благодарим ти за ролите, за уроците, за талатливите учениците, за мъдрите слова и за отношението! Оставаш в сърцата ни като един от най-обичаните и най-уважаваните", написаха те.

От НАТФИЗ също изразиха своята болка от загубата на Стефан Данаилов. "С прискърбие съобщаваме, че ни напусна Стефан Данаилов  – дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, любим актьор с повече от 150 роли в театъра и киното, министър на културата, народен представител", се казва в съобщението на академията.

Актьорът и депутат от ГЕРБ Евгени Будинов заяви: „Стефан Данаилов е може би най- добрият български актьор и със сигурност най- добрият български кино актьор. Загубата за цяла България е огромна“. „Нека го запомним с многото невероятни роли, които остави и огромното му сърце. Бог да го прости“, каза още той.

Актрисата и народен представител от БСП Нона Йотова подчерта: „Стефан Данаилов е изключителна личност. Не мога да говоря за него в минало време. Личности като него са със собствена светлина и винаги остават в сърцата“. „Стефан беше първият човек, до който се допитах, когато ми предложиха да вляза в листите като човек на изкуството. Първото нещо, което питах, беше- „Това ще ми пречи ли на театъра“. Казаха ми- „Обади се на Ламбо, той да ти каже“. Той беше изненадан, когато му звъннах и му зададох този идиотски въпрос. Отговори ми- „Какво ще ти пречи, давай, ще ги борим““, разказа тя. „Тази вечер имам представление с негов студент- Деян Ангелов. Няма да ни е лесно да го изиграем, ще го посветим на него“, заяви актрисата.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов посочи: „Впечатлен съм от присъствието на Стефан Данаилов, от неговия ентусиазъм, хъс и колегиалност. Той оставя дълбока диря. Паметта му ще бъде пример за поколения наред. Стефан Данаилов е една легенда на българското кино и на българския парламентаризъм“.

Народният представител от „Обединени патриоти“ Славчо Атанасов заяви: „Един безспорно велик мъж си отиде. Не само като актьор, но и като човек. Много ми е трудно да говоря, защото ми беше и приятел. От него съм видял само добро, и като по- мъдър човек, и като по- преживял. Той беше капитал за българската нация. Мъже като него се раждат един път на 100 години. Това е наистина огромна загуба за българската държавност, култура и духовност“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също поднесе своите съболезнования. „Поклон пред паметта на Стефан Данаиловобичан актьор, мъж с характер, който държеше на думата си, учител за сцената и за живота. Светъл да е пътят му!“, написа тя във Facebook.

Бившият омбусдман Мая Манолова написа: "Поклон пред големия Стефан Данаилов! Когато си горял в работата си, на сцената, в каузите си и си се посвещавал на хората, без да се щадиш, както правеше той, завинаги оставаш в сърцата на всички. Поклон пред твоя забележителен живот, пред таланта и голямото ти сърце! И пред смелостта да живееш така!" 

Човешкото съзнание в такива моменти е склонно да подбира само хубавите неща. На мен ми е много трудно да говоря за Стефан в момента. 40 години сме заедно. Познаваме хубавото и лошото - на сцената и в живота, заяви директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин в ефира на Нова телевизия. "Неговият живот е пример, дано този пример бъде дълбоко, а не кратковременно, съзнат от всички - да бъдат такива. Не подбираше артист ли си или не, обикновен човек ли си, богаташ ли си. Той беше човек, който искаше всички хора да бъдат заедно и да бъдат единни. Той обичаше всички", каза още той. "Спомените с него са страшно много. Не мога да забравя как той се погрижи за колеги, които бяха категорично срещу него. Ние сме играли над 100 представления. Преди представленията и след тях - всички му пляскаха", добави Донкин.

Със Стефан Данаилов си отива една епоха! Това заяви от Париж, където е на посещение, председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов. “Скърбя дълбоко за един голям талант, за един голям актьор и скъп мой приятел. Неговият въздух ще ми липсва много, но духом винаги ще сме заедно! Сбогом, Стефане!", допълни Рашидов, цитиран от Комисията по култура и медии в 44-тото Народно събрани.

Футболният клуб ЦСКА също отдаде почит на Стефан Данаилов. "Армейци, На 76-годишна възраст ни напусна легендарният Стефан Данаилов. Един от най-големите български актьори беше заклет привърженик на ЦСКА. Изказваме своите искрени съболезнования към близките на господин Данаилов! Поклон пред паметта му! Завинаги един от нас!", се казва в трогрателносто съобщение на сайта на тима.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама