Управляващите: В Booking и Airbnb да си плащат данъците

10:53, 27 ное 19 / Политика 25 2133 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Преди дни стана ясно, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" са внесли промени в Закона за туризма през бюджета за догодина. Предлага се местата за настаняване в електронни платформи като Booking и Airbnb да се регистрират.

Управляващите искат категоризация на имотите в сайтовете за почивки

На въпрос в парламента кой е предложил промяната лидерът на НФСБ Валери Симеонов отговори: „Имате ли смислени въпроси, а не кой е номерът на обувките на този, който е предложил закона“. Той определи като манипулация и оклеветяване твърдението, че е собственик на хотели и измененията го поставят в конфликт на интереси.

Не съм собственик на нито един хотел или стая за гости. Фирмата, която управлявах до преди 4 години, е собственик на два хотела- в Златоград и Малко Търново. Там няма особен наплив на отдаване на апартаменти и стаи за гости“, заяви Симеонов. „Не става въпрос за цензура, а за обхващането на една категория туристически обекти, които са изцяло в сивия бизнес. Не плащат нито една стотинка, за разлика от всички останали“, защити идеята той.

Менда Стоянова от ГЕРБ коментира: „Изговориха се много работи, голяма част от тях неверни. Промените касаят единствено и само онлайн платформите, чрез които се продават настанявания в апартаменти и стаи за гости. Единствената им цел е тези хора да си плащат данъците, както всички останали, които са на светло“. Тя успокои потребителите, че това няма да ги засегне.

Стоянова уточни, че с промяната този бизнес се освобождава от задължението за категоризация, остава само вписването им в регистъра за хотелските настанявания. „Ако някой не си е плащал данъците, сега ще трябва да си плати“, подчерта тя.

Според БСП решението е патентен данък на брой легла на предлаганите апартаменти. Христо Проданов посочи, че регистрацията може да бъде на физически или юридически лица във въведената от 1 октомври единна система за туристическа информация. „Така огромна част от този бизнес ще излезе на светло“, заяви той. „Когато нещо се вкарва в последния момент, на пожар, винаги се оказва грешно“, коментира депутатът от левицата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама