Борисов: Няма да оставим албанците сами

11:17, 27 ное 19 / Политика 25 2622 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Премиерът Бойко Борисов отново изказа съболезнования за жертвите в Албания. Правителството отпуска 200 хил. лв. хуманитарна помощ за справяне с последиците от бедствието. 

На 26 ноември около 5.00 часа сутринта мощно земетресение удари адриатическото крайбрежие на Албания. Най-силно вибрациите са били усетени в столицата Тирана и град Дуръс. По последна информация над 27 души са загубили живота си под отломките. Около 650 други са ранени. След мощното земетресение, последваха и вторични трусове, един от който - с магнитуд над 5 по Рихтер. Земетресението бе усетено у нас, в Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Италия.

„Надявам се всички да ни подкрепят. Вътрешно министерство е подготвило над 1000 палатки с пакети за необходимост. При нужда имаме готовност да изпратим и екипи за разчистване и противопожарна охрана. Това е голяма трагедия. Не бива да ги оставяме сами. Имаме готовност за подпомагане с жива сила и техника“, коментира на редовно правителствено заседание Борисов.

Стана ясно и че БЧК предоставя чрез Албанския Червен кръст вещи от първа необходимост за 5000 души от бедствения си резерв, като част от тях са от съвместния бедствен резерв с Турския Червен полумесец.  Помощите ще заминат още днес. Това са одеяла, семейни пакети, храна, хигиенни пакети.

Българският патриарх Неофит изпрати съболезнователен адрес до Негово блаженство Анастасий - архиепископ на Тирана и на цяла Албания, съобщиха от Българската патриаршия.

''С болка научихме за трагичното земетресение в Албания, при което са ранени множество човеци и се отне животът на няколко души. В този момент, когато душите и сърцата ни са изпълнени със скръб от случилото се бедствие, отправяме сърдечна и искрена молитва към Всеподателя на всяко добро Господ Исус Христос да успокои земната твърд и я превърне в спокойно място за живот на Своето творение'', се казва в съболезнователния адрес на патриарх Неофит до архиепископа на Албания.

Бог да упокои душите на загиналите в селенията на праведните, да укрепи близките им и да изцели ранените, допълва още българският патриарх Неофит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама