Стотици се сбогуваха с великия Стефан Данаилов

11:15, 02 дек 19 25 7946 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Стотици дойдоха пред Народния театър "Иван Вазов", за да се сбогуват с легендата на българкото кино и театър Стефан Данаилов, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

С цветя в ръце граждани, политици, актьори и общественици изразиха дълбокия си поклон пред великия актьор. Първи влязоха лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутатите от левицата. 

Как ще запомним Стефан Данаилов?

Мнозина от събралите се да изпратят актьора в последния му път споделиха свои спомени и впечатления от него, както и с какво той ще остане в сърцата им.

Невероятен човек, който е над всичко - над дребните неща. Такъв беше Ламбо - достоен, искрен. Той ще остане, защото постави жалони за телевизията и театъра", каза актьорът Славчо Пеев.

Стефан е България. Стефан е силата на България, Стефан е емоцията и Стефан е доброто на България. Той победи с любовта си – и омразата, и негативизма, и ни даде пример как трябва да живеем. Смятам, че в последните години не е имало такова позитивно отношение към един човек, който остана верен на своите принципи и на своите идеали. Той показа как трябва да се живее достойно“, отбеляза журналистът Валерия Велева.

Имаше два вида хора  - Стефан Данаилов и останалите. Прекрасен просто. Яд ме е, че много хора не го познаваха добре и се чувствам късметлия, че съм част от тези, които се докоснаха до него. Дано тази доброта, която носеше, да може да се предава. Той променяше хората с това, че събуждаше добротата в тях – да могат да я предават към останалия свят. Много се надявам, ние, българите да станем по-добри хора, защото той беше еталон за човещина и доброта, а какво му трябва на човек освен да бъде един добър човек“, разказа актьорът Башар Рахал.

Изключително благородна личност, много ценена обществена личност. За мен това е най-важното – осве като актьор и таран, който проправи пътя в българското кино на едно цяло поколение големи български актьори, смея да твърдя, че е уважаван от всички. Срещаше обичта на хората и това му даваше криле да лети“, сподели актьорът Христо Мутафчиев.

Актьорът Владо Пенев посочи: „Искам да запомня Стефан Данаилов усмихнат, чаровен, човечен и добър, какъвто беше. Има такива раздели, които не можеш да приемеш“.

Актрисата Татяна Лолова заяви: „Каза ни не ме жалете, живял съм, както трябва. Прекрасен, обичлив, талантлив. Не е виновен, че беше толкова прекрасен“.

Ще запомня Стефан Данаилов с голямото сърце. Няма смисъл да се говори, може да се види колко много хора има. Само човек с голямо сърце може да предизвика такава любов у другите“, коментира актьорът Иван Радоев.

Актьорът Стоян Алексиев сподели: „Светъл дух, голям актьор. Беше верен на професията си. Както Бог е истина и любов, Стефан беше истина и любов“.

Много е трудно да вкараме Стефан Данаилов в някакви рамки, за да го опишем с думи - огромният му принос към българското кино и театър, безрезервната му любов към хората, безкрайната отдаденост на неговите  ученици. За мен той беше и човешкото лице на българската политика“, каза държавният глава Румен Радев.

„Много направи за партията и за мен. Помагал ми е и на мен, и на българската политика за отстояването на непопулярни позиции, което не всеки прави. Беше голям. ", сподели Георги Първанов, президент на Р България в периода 2002-2012 г.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви: „Стефан носеше доброта в себе си и я раздаваше на другите. Винаги съпреживяваше болките и тревогите на останалите като свои. Беше добър човек, почтен и широко скроен. За нас социалистите е вдъхновение, опора и сила, загубихме духовния си водач, осиротяхме“. Тя разказа още: „В последните си дни в болничната стая той ми каза- „не плачи, каквото и да се случи с мен, продължаваме заедно“ и е прав. Въпреки смъртта, където и да сме, каквото и да правим, ще го носим в едно съкровено място в душите си, така че сме заедно. Поклон пред великия, неповторимия и недостижимия Стефан Данаилов“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че ще запомни Стефан Данаилов като голям артист, учител и личност.
"Беше изключително сърдечен и отзивчив, голяма личност", добави тя.

Проф. Огнян Герджиков подчерта, че Стефан Данаилов заслужава огромно уважение и като политик, и като артист, и като човек. „Ще го запомня в политиката като много широко скроен, като човечен“, каза той.

Пламен Орешарски посочи: „Помня го като министър и като актьор, но най- вече като голям човек. Мечтаеше да направи света ни по- добър, да се молим да отиде в по- добър свят“.

Вежди Рашидов посочи, че днес изпращаме един голям актьор. „Той е доказателство, че няма министри, няма партии, а изкуството обединява всички. Днес тук има един цял народ във всичките му разновидности. Виждате как културата е надпартийна и може да събере много хора“, коментира той.

Вальо Михов каза: „Велика душа загубихме. Господ прибира най-любимите си чеда! И двамата сме наивници, той ме съветваше много и за футбола". 

Илюзионистът Астор обясни, че е обиколил света и досега не е виждал човек, който да е толкова много обичан от всички. „Дано много хора да вземат пример от него и да се учат, защото той беше уникален“, коментира той.

България скърби за Стефан Данаилов

Студентите на Стефан Данаилов се простиха с него с думи, прочетени на поклонението от актрисата Силвия Лулчева. Ето някои от тях: "Благодарим ти за смелостта да поемеш кръста да поведеш млади хора към светлината на изкуството! Благодарим ти за безпощадно точната искреност! Благодарим ти, че ни наказваше, като ни прощаваш! Благодарим ти, че говореше просто, честно и човешки, с безмилостна автоирония, че не се къпеше в суета и самовлюбеност, а ни респектираше с нечовешка човечност! Благодарим ти, че смущаващо земен, оставаш завинаги толкова високо, че всички ще преминем живота си, протегнали мечти да те заслужим! Благодарим ти, че ни беляза с любовта си към живота! Благодарим ти, че ни остави домашно, да напишем отговор на литературния въпрос: достоен ли съм да съм твой ученик? Сбогом, Мастър! Прости ни! Обичаме те, Учителю!

На поклонението присъстваха редица български общественици, културни дейци и политици. Сред тях бяха актьорите Антон Радичев, Елена Петрова, Васил Банов, Калин Врачански, Асен Блатечки, Герасим Георгиев - Геро, Емил Марков, Деси Бакърджиева, Ваня Щерева, Тончо токмакчиев; режисьорът Димитър Митовски, певците Йорданка Христова, Илия Луков; журналистът Иван Гранитски, дългогодишният водещ на предаването "Минута е много" Петър Вучков, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, бившият образователен министър Даниел Вълчев, Симеон Сакскобургготски и много други.

Поклонението продължи 4 часа, след което изнесоха ковчега на Стефан Данаилов от Народния театър, а присъстващите го изпратиха с аплодисменти.

Стефан Данаилов почина на 27 ноември след продължително и тежко боледуване. Един от големите ни български актьори Стефан Ламбов Данаилов, наричан още Ламбо, има над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. Данаилов е министър на културата в правителството на Сергей Станишев, шест пъти е избиран за депутат. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама