Виорика Дънчила подаде оставка след загубата на президентските избори в Румъния

15:40, 27 ное 19 / Свят 25 1891 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателката на румънската Социалдемократическа партия (СДП) Виорика Дънчила подаде оставка от лидерския пост тази нощ, след като не успя да победи Клаус Йоханис на втория тур от президентските избори в неделя, съобщават румънски медии, цитилани от БТА.

След над шест часа дискусии Дънчила, чието правителство беше свалено с вот на недоверие през октомври, се остави да бъде убедена да се оттегли, отбелязва информационният сайт Зиаре.

Клаус Йоханис спечели втори мандат на президентските избори в Румъния

Цялото ръководство на СДП беше разпуснато, след като мнозинството членове на Постоянното бюро на партията подадоха оставки.

"Това не е момент на слабост, това е проява на достойнство", заяви Дънчила и допълни, че прави този жест заради партията.

Дънчила беше номинирана за премиер през януари 2018 г. от тогавашния лидер на СДП Ливиу Драгня, който в момента излежава присъда за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение. Тя спечели 34 процента на втория тур от президентските избори, докато нейният противник Клаус Йоханис спечели втори мандат с над 65 на сто от гласовете.

За временен председател на СДП беше избран председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку, а за генерален секретар - Паул Стънеску. Новото ръководство трябва да организира редовен конгрес на партията, който най-вероятно ще се състои през февруари догодина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама