Почитаме свети пророк Данаил

09:30, 17 дек 22 25 9985 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Православната църква почита свети пророк Данаил (Даниил) и тримата вавилонски отроци - Ананий, Азарий и Мисаил. Името Данаил произхожда от иврит и се превежда като „Бог е моят съдия“.

Имен ден имат Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Дана.

Денят се свързва със зимния празник на света Ана (9 декември) и с празника на свети Спиридон (12 декември). Те допълват обредната идея за преход, за преминаване към нещо ново.

Днес празнуват и жените, които чакат дете или скоро са родили. Бременните жени месят питки и ги раздават на близки и познати, за да мине по-леко раждането. В деня на Свети Данаил, празнуват всички жени, които още раждат и имат малки деца.

Свети Данаил е пророк от Стария Завет, който е живял във Вавилон, където се е прочул със способността си да тълкува сънища. Една от легендите за свети Данаил и тримата вавилонски отроци звучи като възхвала на постите - Цар Навухудоносор заповядал да ги хранят с ястия от неговата царска трапеза, за да не отслабнат и да бъдат здрави, както връстниците им. Но Даниил, не желаейки да се осквернява с езическата царска храна, помолил един от приближените на царя да позволи деседневен пост на него и на тримата отроци.

Царският сановник им разрешил в тези дни да се хранят само с овощия, но при условие, че ако Даниил и тримата отроци изглеждат външно и здравословно по-зле от връстниците си, той ще започне да ги храни както иска, т.е. според заповедта на царя. След изтичането на десетте дни Даниил и тримата отроци, а също и връстниците им, се явили пред царския сановник. Лицата на Даниил и тримата отроци били по-красиви и телом те били по-здрави от всички онези отроци, които се хранели с царските ястия.

Известна е и още една легенда за свети пророк Данаил. Поразително чудо се случило през време на Вавилонския плен с пророка, който заради това, че вярвал в Бога, бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. В продължение на шест дни нито нему, нито на лъвовете била давана храна, но макар и гладни, зверовете не докоснали Божия пророк.

В същото време в далечна Йудея ангел Божий се явил на пророк Авакум, който бил приготвил храна за жетварите си и я носел вече към нивата. Ангелът му казал: „Занеси тоя обяд, който е у тебе, във Вавилон на Даниила, в лъвовата яма!“ Авакум рекъл: „Аз никога не съм виждал Вавилон и не зная ямата“. Тогава ангелът го грабнал и със силата на духа го поставил във Вавилон над ямата. Авакум извикал: „Данииле, вземи обяда, който Бог ти проводи!" Даниил рекъл: „Спомнил си Си за мене, Боже, и не си оставил ония, които Те обичат!“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама