Денят накратко - 27 ноемрви

19:00, 27 ное 19 25 2966 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Отиде си големият български актьор Стефан Данаилов; инцидент е ''Пирогов'' отне живота на двама души; КТ ''Подкрепа'' на протест... и още:

***

Напусна ни Стефан Данаилов

На 76-годишна възраст ни напусна легендата на българското кино Стефан Данаилов. От ВМА съобщиха, че въпреки всички усилия, положени от екипите на болницата, Стефан Данаилов е починал в 00:15 часа. 

Политици, общественици и културни дейци поднесоха своите съболезнования за загубата на големия актьор. Депутатите и министрите запазиха минута мълчание в негова памет. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се разплака в пленарната зала.

Поклонението пред великия български актьор Стефан Данаилов ще се състои на 2 декември (понеделник) от 11.00 часа във фоайето на Народния театър „Иван Вазов“ в София.

Легендата на българското кино и театър Стефан Данаилов е роден е на 9-ти декември 1942 г. в София. Актьорската му кариера започва още когато е дете с участието му в игралния филм „Следите остават“. Той участва в повече от 80 филма. Има множество награди от национални театрални и филмови фестивали. Стефан Данаилов беше депутат в шест парламента и министър на културата в 40-тото Народно събрание.

Екипът на ТОПНОВИНИ изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Стефан Данаилов. Поклон пред паметта му!

***

Двама загинаха след взрив и пожар в ''Пирогов''

Голям пожар избухна в "Пирогов" около 4 часа сутринта в сряда. Двама души са загинали, а други 60 човека бяха евакуирани. Преди да лумне огънят имало взрив на кислородна бутилка в една от болничните стаи във Второ вътрешно отделение. Загиналите са били тежкоболни и неподвижни пациенти. Те са мъже на 55 г. и на 68 г.

„Под опасност е бил живота на повече от 80 души. Двама са загинали. Уведомени са близките им. Няма опасност за останалите пациенти на болницата. Обгазените хора са настанени в други отделения, няма опасност за живота им“, каза здравният министър Кирил Ананиев. Той добави, че в момента болницата работи.

„Незабавно след взрива и пожара са взети мерки. Изключваме възможността това да е терористичен акт. Текат следствени действия. Има срутена стена вследствие на взрива. Все още е трудно да се влезе в помещенията и следователите да си свършат работата“, каза министърът на вътрешните работи Мледен Маринов.

По-късно по време на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов каза, че е запознат със случая и заяви: „Разследването тече. Дано не се окаже, че са пушили в стаята“.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров разпореди следователи от НСлС да разследват инцидента.

***

На протест

„Болните работници не са престъпници“ – предупредителен протест под това мото организира КТ „Подкрепа“ в столицата. Стотици граждани се събраха на пл. „Княз Александър I“, за да изразят недоволството си от предложените промени. От КТ "Подкрепа" излязоха без колегите си от КНСБ, според които оттеглянето на предложението за болничните към този момент обезсмисля демонстрациите. Протестиращите настояват работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните, както и да изплащат 100% от трудовото възнаграждение през този период.

Когато се вършат глупости, няма как реакцията да е друга освен тази“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той обясни, че синдикатът излиза на протест въпреки обещанията, че промените в закона са оттеглени, защото няма гаранция, че това, което ще последва, няма да е в същата посока, в която бяха и предварителните намерения.

Премиерът увери, че такова предложение няма да бъде внесено, но в мотивите към законопроекта пише, че се цели да се спрат злоупотребите на работниците, отбеляза Манолов.

***

Фандъкова увеличава данъците за автомобили и таксите при имуществени сделки

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще внесе в Столичния общински съвет предложения за промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци в София. 

Предлага се за колите с евростандарт 0, 1 и 2 коефициентът за екология да се увеличи от 1,2 на 1,4. За колите с евростандарт 3 и 4 увеличението е с 0,1  в коефициента. Промяна ще има и по отношение мощността на автомобилите.

Сред предложенията е и таксата, която Столична община получава от сделките с имоти и автомобили да се увеличи от 2,5% на 3% от стойността на сделката.

Ако Столичният общински съвет успее да гласува и приеме промените, те ще влязат в сила от януари 2020 г.

***

Задържаха две деца за убийство в Хасковско

Задържаха две деца за убийство в хасковското село Александрово. 

Момчета на 13 и 15 години срещнали жертвата, който бил приютен в дома на родителите на по-малкия. В разпрата между тях, мъжът извадил нож, което агресирало децата и те го пребили смъртоносно.

Като видели, че е мъртъв, го изнесли на улицата с цел прикриване на действията си, а ножа захвърлили около къщата. Трупът на мъжа бе открит в понеделник сутринта на тротоара, в близост до мястото, където е живеел.

При аутопсията съдебният лекар е констатирал, че по тялото му има следи от множество травми, мозъчен кръвоизлив и кръвоизлив в коремната кухина.

***

ЕП одобри състава на новата Еврокомисия

Депутатите от Европейския парламент гласуваха състава на новата Европейска комисия ръководена от Урсула фон дер Лайен. 61 евродепутати гласуваха в подкрепа на новата комисия, 157 бяха против, а 89 се въздържаха.Гласуването сложи край на продължителния процес на подбор на предложения екип от комисари. 

„Културата и образованието са това, което свързва историята ни с нашето бъдеще. Те ни правят уникални - нашата душа, култура, разнообразие, наследство. Знам, че с Мария Габриел те са в сигурни ръце. Затова се радвам да съобщя, че нейният ресор ще бъде преименуван на комисар по иновациите, изследванията, културата, образование и младеж“, заяви пред евродепутатите в Страсбург Урсула фон дер Лайен.

Премиерът Бойко Борисов поздрави Урсула фон дер Лайен и новия състав на Еврокомисията. Той отправи благодарности и към досегашния ръководител на ЕК Жан-Клод Юнкер. Премиерът подчерта, че Мария Габриел ще отговаря за важни европейски приоритети.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама