Дончо Барбалов: С увеличението на данъците на колите наказваме тези, които замърсяват повече

08:22, 28 ное 19 / Общество 25 1378 Topnovini
1

С цел подобряването на качеството на въздуха и повече средства за работа в кварталите кметът на София Йорданка Фандъкова предложи промени в два местни данъка - данъка за автомобилите и данъка за покупка на имущество.

"Не съм сигурен какви са били точно обещанията предизборно. Но това, което в момента се предлага, е свързано с политиката на общината в две много приоритетни области - околната среда и инфраструктурата, особено инфраструктурата, свързана с районите", коментира Дончо Барбалов, заместник-кмет на София по финансите, пред БНТ.

Фандъкова увеличава данъците за автомобили и таксите при имуществени сделки

"Промяната на данъците що се отнася до МПС дава възможност на общината да увеличи тежестта на екологичния компонент - да накажем тези, които замърсяват повече и да поощрим тези, които замърсяват по-малко. На практика за Евро 5, Евро 6 превозните средства не се предлага промяна в екологичната компонента, а за по-мощните и по-замърсяващите съответно такова е предвидено", обясни той.

"В пари очакванията са 18 млн. лева да има допълнителни приходи от данъка за моторните превозни средства и около 20 млн. лв. от данъка за възмездно придобиване", коментира още Барбалов.

На този етап не се предвижда увеличение на билета за градски транпорт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани