Изслушват кандидатите за шеф на „Антикорупция“

06:40, 03 дек 19 / Политика 25 1621 Биляна Иванова
1

Комисията за борба с корупциятa в парламента ще изслуша кандидатите за председател на КПКОНПИ. В надпреварата участват Сотир Цацаров и Симеон Найденов.

Цацаров беше предложен за поста от управляващата коалиция, качествата му оцениха и от ДПС. Името му като кандидат се появи в медиите в средата на месеца. Тогава обаче ГЕРБ и патриотите не потвърдиха информацията. Обявиха, че застават зад Сотир Цацаров ден преди изтичането на крайния срок.

Найденов беше първата обявена кандидатура, издигната от парламентарната му група „Воля“.

Двамата са с дългогодишен юридически стаж и отговарят на изискванията да оглавят „Антикорупция“. Вече стана ясно и какви са концепциите им за работата на комисията. В 25 страници Сотир Цацаров предлага нов структурен модел и правилник; настоява за постоянен мониторинг на публикациите с данни за корупция; иска и „начален преглед“ на всички започнати проверки за корупция по високите етажи на властта.

Симеон Найденов е по-скромен в представянето на приоритетите си. Той залага на по- голяма отчетност на комисията пред обществото и добро взаимодействие с държавните и международни институции. Предлага да има антикорупционно образование.

Председателското място в КПКОНПИ се освободи предсрочно, след като Пламен Георгиев подаде оставка заради „Апартаментгейт“, и бе назначен за консул във Валенсия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 9 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.