Гласуват окончателно парите за здраве и пенсии

06:30, 03 дек 19 / Политика 25 2313 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Традиционно депутатите се събират извънредно за окончателното гласуване на финансовата рамка за догодина. Заседанията винаги продължават до късно вечер, а опозицията атакува предложенията на управляващите. И тази година БСП внесе алтернативен бюджет.

Парламентът започва с бюджетите на НЗОК и общественото осигуряване. В сряда ще се гласува държавния бюджет.

Парите за здраве за догодина са 4,7 млрд. лева, с почти 395 млн. лева повече в сравнение с тази година. От БСП определиха бюджета на Касата като „повече от същото“, а според ДПС това е „бюджет на отдалечаващата се реформа, на безхаберието и нарастващите разходи“. От ГЕРБ се защитиха с това, че всяка година се увеличават дейностите, лекарствата и медицинските изделия, които се плащат от НЗОК.

Средствата за общественото осигуряване са 12,4 млрд. лева, с 696 млн. лева повече. Най-много пари (10 млрд. лева) отиват за пенсии. Очаква се управляващите да утвърдят решението си минималната пенсия от 1 юли 2020 г. да стане 250 лева. От БСП писаха на бюджета оценка „Слаб“. От ДПС обявиха, че не се решава нито един от наболелите проблеми на социалната система. Според Бисер Петков обаче бюджетът на ДОО е реалистичен и изпълним, а рисковете са минимизирани. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама