Ангелкова vs. Симеонов: Зониране или „бой на негри в тъмна нощ“

11:25, 28 ное 19 / Политика 25 3117 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за туризма, по идея на министър Николина Ангелкова. Въпреки че гласуването не е окончателно, двамата с Валери Симеонов влязоха в непряк спор. Измененията минаха с гласовете на ДПС, „Обединени патриоти“ не ги подкрепиха.

Националните курорти

Предлага се министърът на туризма да определя кои курорти да станат национални. Досега това се решаваше и от други държавни органи. Според Симеонов обаче прехвърлянето на правото само на министъра е диктат. „Как курорт с рехабилитационно предназначение ще се определя компетентно от министерството, в което няма и 100 човека, няма и такива специалисти“, попита лидерът на НФСБ.

Промените за националните курорти не са приумица на министъра на туризма, това е обсъждано от ден първи с представители на сектора“, защити се Николина Ангелкова. 

Продуктово зониране

С промените в националните курорти вече ще има продуктово зониране, а общинските съвети ще определят зоните. Валери Симеонов заяви, че ако това се приеме, ще се стигне до приказката „бой на негри в тъмна нощ“. „Ще започне едно „боричкане на булдози под килима“, както казваше Чърчил“, обяви той и прогнозира „война на хотелиери и туроператори“. По думите му общинските съвети могат да определят зоните, но само в новите курорти.

Николина Ангелова отговори, че идеята за зонирането се подкрепя от Националното сдружение на общините и други организации. „Защо сме го предложили- всичките ни преки конкуренти, като Испания, Италия, Хърватска, Гърция и Франция имат зониране в националните курорти“, заяви тя.

По думите на Симеонов с промените в закона се въвежда „пълно информационно затъмнение“. „Липсата на информация е най- добрата среда за корупция“, изтъкна той.

„Много е лесно да хвърляш във въздуха помпозни думи като корупция и некомпетентност, защото всеки ги отразява. Обвиненията трябва да имат факти, а такива няма“, подчерта министърът на туризма.

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама