Трета българска изложба в Лувъра през 2020 г.

15:47, 28 ное 19 / Култура 25 2626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Имам удоволствието да Ви потвърдя, че в рамките на сътрудничеството между нашите две институции Лувърът ще представи изложбата с работното заглавие към момента: „Изкуство и култури в България (16-18 век)” през лятото на 2020 г. Това уверение дава президент-директорът на световния музей „Лувър” Жан-Люк Мартинез в писмо до министъра на културата Боил Банов, съобщиха от ведомството.

Тази изложба, изцяло подкрепена от мен, ще представлява едно истинско събитие за Лувъра”, посочва в кореспонденцията президентът на френския музей.

Лувърът е най-посещаваният музей в света, но се „задъхва” от туристите

Българските експонати ще бъдат изложени в залите на Лувъра в Париж от края на юни до края на ноември 2020 г. или до началото на януари 2021 г., в зависимост от възможностите на двете страни и на институциите, които работят за този проект, се посочва в писмото. В изложбата ще бъдат представени около 60 емблематични за периода експоната от различни области, които ще позволят да бъдат проследени основните тенденции и взаимодействия между материалната и духовната култура.

“Искаме да дадем възможност изложбата да бъде разгледана не само от многобройните посетители през лятото и от нашата обичайна публика, но и от любителите на есенните изложби“, подчертава президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез.

Архитектът, проектирал стъклената пирамида на Лувъра, почина на 102 години

За целите на организирането на изложбата ще бъде създаден официален научен комитет от експерти на двете страни, представители на министерства, музеи, галерии и културни институти, които са в неформален контакт от миналата година. Лувърът ще изработи и публикува и специален илюстриран каталог на всички представени произведения.

Радостен съм за това ново сътрудничество, което започна още от 2018 година между нашите две институции. Убеден съм, че този нов и оригинален поглед към България ще има голям успех, какъвто заслужава нейната научна амбиция”, се казва още в писмото до министъра на културата Боил Банов от президент-директора на музея „Лувър” Жан-Люк Мартинез.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама