„Демократична България“ иска добро управление, а не по-високи данъци

16:48, 28 ное 19 / Политика 25 2223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Имаме нужда от добро управление, а не от по-високи данъци. Това заявиха представители на Демократична България на извънредна пресконференция, съобщиха от партията.

Реакцията на третата по големина група в Общинския съвет на столицата идва в отговор на заявените от столичния кмет Йорданка Фандъкова намерения за увеличение на данъка при придобиване на имущество, както и на някои ставки на данъка за моторни превозни средства.

ДБГ: С увеличаването на местния данък в София ГЕРБ силно олевяват

От партията определиха вдигането на данъците като необоснована мярка, до която се стига в резултат от неефективната работа на администрацията, неадекватните данъчни оценки, непроменяни от 10 години, както и лошата събираемост на местните данъци.

От „Демократична България“ предлагат промени в Закона за местните данъци и такси за бързо актуализиране на данъчните оценки на недвижимите имоти, както и за даване на възможност на общините самостоятелно да избират методика за определяне на данъчната оценка, като приетите методики да подлежат на контрол от МРРБ/МС/Областни управители.

Фандъкова увеличава данъците за автомобили и таксите при имуществени сделки

Като втора ключова за града тема беше засегнат новият правилник за работата на СОС.

В момента общинската администрация е водеща, а общинските съветници са просто едни фигуранти. В Конституцията е заложено обратното. Новият правилник на СОС заплашва да е като новите дрехи на царя”, заяви общинският съветник Методи Лалов. След като изказа опасенията си, че мнозинството в съвета ще работи единствено за фасадна промяна в правилника за работата на СОС, Лалов посочи и същностните промени, без които прозрачен и ефективен общински съвет не би бил възможен: разумни срокове за разглеждане на материалите; достъп до пълната информация по всеки казус; ефективна прозрачност със съвременни технически средства, както и адекватни условия за дейността на всички съветници.

Дончо Барбалов: С увеличението на данъците на колите наказваме тези, които замърсяват повече

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама