От догодина: Минимална заплата 610 лв., минимална пенсия - 250 лв.

17:55, 28 ное 19 / Политика 25 5268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бързо и почти без дебати депутатите от Комисията по бюджет и финанси одобриха на второ четене параметрите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 година.

От 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати края на 2019 г., да се увеличават с 6,7%, като от 1 юли през 2021 г. и 2022 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, също се осъвременяват по „швейцарското правило”.

За периода 2020-2022 г. тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва, съобщава DarikNews.bg. 

Депутатите одобриха и повишаване на минималната пенсия на 250 лева от 1 юли 2020 година, от което ще се възползват 800 000 пенсионери. Предложението за това дойде след постигнато съгласие между коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Имаше и предложение тя да скочи 300 лева, отправено от БСП, но то не срещна одобрението на мнозинството.

Арестуваха психиатърка за схема с източване на средства от НЗОК

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и социалната пенсия се запазват. Няма заложена промяна и в размера на осигурителните вноски. Остава и таванът на пенсиите – 1200 лева.

Ръст бележи и минималният осигурителен доход на земеделските производители, който от следващата година ще бъде 420 лева.

От 1 януари 2020 година минималната работна заплата се увеличава на 610 лева, с тенденцията през 2021 да стане 650 лева. Проектът на бюджет на ДОО предвижда и увеличение с 10% на средствата за заплати на заетите в бюджетния сектор.

Предстои финансовите параметри на системата за обществено осигуряване за догодина да бъдат окончателно одобрени в пленарна зала.

На второ четене беше одобрен и Закона за бюджет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за 2020 година. За няма и час и почти без дебат депутатите решиха – харчим близо 400 млн. лева повече за здраве от догодина.

Въпреки увеличението на парите обаче, опозицията не спести своите критики. Според БСП трудът на медицинските специалисти отново няма да бъде справедливо възмезден, което беше и една от причините левицата да не подкрепя повечето от параметрите на бюджета.

Догодина българското здравеопазване ще разполага с 4,744 млрд. лева. Парите за личните лекари се увеличават с 19 млн., а за консултации със специалисти – с 14 млн. лева.

В същото време, традиционно, основната част от средствата за нашето здраве се пренасочват към болниците и за медикаменти. Така депутатите от бюджетната комисия решиха 2,2 млрд. лева да се похарчат за болнична помощ, а за лекарства – 1,3 млрд. лв.

С новия бюджет се разширява обхватът на медицинските изделия, за чието предписание и отпускане се заплаща от НЗОК. Към тях се добавят медицински изделия и помощни средства, предназначени за хора с увреждания и модерни апарати, както и уреди за индивидуална употреба. Досега те се заплащаха от системата за социално подпомагане.

Здравната вноска се запазва в размер на 8%. Окончателните параметри на бюджета за здраве ще бъдат гласуване на извънредно пленарно заседание във вторник.

По време на заседанието на комисията по бюджет и финанси КНСБ издейства 5 млн. лв. в Бюджет 2020 за увеличаване на заплатите на служителите в структурите на АСП. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама