Кметът на Перник: Водният режим започва да дава резултат

09:18, 29 ное 19 / Общество 25 1066 Topnovini
1

Перничани се събраха на втори протест заради водната криза. Този път с искане на оставката на Областния управител Ирена Соколова. 

Водният режим започна на 18 ноември и засяга около 60 000 души в Перник, Батановци, Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Жителите на засегнатите населени места ще имат вода от 5 до 10 ч. сутринта и вечер от 17 до 22 ч. Така ще могат да издържат 5 месеца с наличната вода от язовир "Студена", дори и да няма валежи.

Протестиращите настояват още за: стриктно спазване и контрол на водния режимпрозрачност относно предприетите мерки за осигуряването на питейна вода в града, своевременна информация, касаеща водния обем на язовир „Студена, наказателна отговорност за всички виновни за водната криза.

'Нивото на водата в язовира е положително'', каза пред БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров.

''Имаме частично добри новини. Вече започва водният режим да дава своя резултат. Вчерашното денонощие за първи път нямаме намаляване на обема на язовир "Студена" и за първи път притокът е повече от разхода. Това са обнадеждаващи новини, че ще имаме достатъчно воден резерв, докато започнат по-обилните снеговалежи и след това снеготопенето'', каза той и допълни, че язовир "Студена" основно се пълни от снеготопенето.

Пред Областната администрация в града се провежда протест на граждани заради водната криза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани