Германски дипломат: Българската външна политика заслужава уважение

09:57, 29 ное 19 / Политика 25 1957 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Външните министри на България и Германия Екатерина Захариева и Хайко Маас се срещнаха в Берлин, а след това отбелязаха заедно 140-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете държави, съобщиха от Външното министерство.

 “Връзките между нашите две страни, едни от най-древните в Европа, всъщност са доста по-стари - първият договор между българската държава и немското кралство е от 843 година.  Важното е, че и днес сме партньори, съюзници и близки приятели.  Германските инвестиции у нас възлизат на 3 млрд. евро, а всяка година 1 млн. германски туристи идват у нас”, заяви вицепремиерът Захариева.

Министър Маас обяви, че 350 000 българи живеят в Германия. Свързва ни общият копнеж по една единна  Европа, която няма да се разпадне на Източна и Западна, Северна и Южна Европа.

Захариева благодари на Германия за лидерската роля в процеса на европейска интеграция на Западните Балкани и подкрепата за страните от Централна и Източна Европа. “Българската външна политика заслужава уважение - и за усилията за интеграция на Западните Балкани, и заради договора ви за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония, който е пример за целия регион. Бих искал и другите държави да са толкова смели като България”, заяви министър Хайко Маас.

На тържеството в Берлин присъстваха председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, представители на дипломатическия корпус в Берлин, българските почетни консули във Федералната република, представители на германския бизнес в България, наши сънародници, живеещи в Берлин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама