Разбиха група, източвала пари чрез скимиращи устройства у нас и в чужбина

11:34, 29 ное 19 25 2163 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха банда от четирима души, която източвала пари чрез скимиращи устройства, съобщиха от МВР.

Специализираната операция е проведена вчера на територията на София и с. Нови Хан, където живеят двама от задържаните. Единият от участниците е съден през 2015 г. във Виетнам за скимиране на банкови карти, друг е задържан през 2017 г. в Чили за неправомерно теглене на средства и е излежал ефективна присъда, трети е задържан за същото в Талин, Естония.

Групата действала от началото на 2018 г. в България и чужбина, като е действала при строга конспирация - един от тях е изработвал самите сканиращи устройства, други набирали и обучавали мулета, които да теглят парите , като това ставало в страни като Индонезия, Бали, Тайланд, Перу, където  банкоматите не са осигурени с ЧИП и ПИН система. 

Разбиха престъпна група, изготвяла фалшиви документи и пари

По-късно мулета превеждали суми на малки части в България. Разследващите установили и манипулирани банкомати по българското Черноморие. Уточнява се броят на потърпевшите от бандата.

В рамките на операцията са претърсени 7 адреса и 3 автомобила, установени са две помещения - работилници. От там са иззети външни хартдискове, заготовки, флаш памети, мемори карти и други устройства,  предназначени за изготвянето на скимиращи устройства, част от които бивали поставяни в самия слот на банкоматите, като по този начин те ставали незабележими.

Четиримата обвинени са на свобода срещу парични гаранции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама