Трудно правите избор? Вероятно имате FOBO

21:00, 01 дек 19 25 2535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Животът е изпълнен с избори - да хапнете зелена салата или бургер, или коя жилетка да купите - червената жилетка или синята. Някои от тези избори са лесни за правене, но има и други, за които трябва да отделите време за размисъл.

Съвременният свят ни предлага твърде много възможности за избор и може да бъде трудно да изберем измежду толкова много опции. Въпреки че някои могат да се справят с това претоварване на избора, други остават парализирани и неспособни да избират сред най-простите опции. Сега има нов термин, който описва тази парализа - страх от по-добри възможности, или накратко FOBO (от англ. Fear Of Best Opportunity), предава БГНЕС.

Базираният в Ню Йорк рисков психолог Патрик МакГинис пръв формулира този термин и го определи като „коварния близнак на FOMO" (страх да не изчезнете). Той ви пречи да се ангажирате с какъвто и да е избор в случай, заради страх да не се появи друга, по-оптимална възможност.

Хората, страдащи от FOBO, се страхуват, че каквото и да изберат, винаги има шанс да не направят по-добрия избор. Колкото повече възможности имате, толкова повече трябва да мислите, когато се опитвате да вземете решение. Хората с FOBO си мислят "Ами ако избера грешно нещо или какво ще стане, ако се появи нещо по – добро след минута, час, ден или месец, просто избрах нещо друго".

Експертите смятат, че FOBO се задейства и се е превърнало в социално поведение заради технологиите и интернет, тъй като сега хората имат много повече информация и сравняват избора си с по-голям набор от други.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама