Няма решение по въпроса за Гоце Делчев от Съвместната комисия (ОБНОВЕНА)

18:03, 29 ное 19 25 2718 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана в 14:39 часа 

Ако Съвместната българо-македонска комисия по исторически въпроси продължи да настоява в работата си да се установи и напише в документ, че Гоце Делчев е българин или македонец, няма да имаме решение, заяви членът на македонската комисия Драги Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Гоце Делчев е много чувствителна тема и да се отговори дали той е българин или македонец и да искам това от нашата комисия, смятам, че е абсолютно неприемливо. Не е работа на комисията да каже какъв е Гоце Делчев“, каза Георгиев.

Българо-македонската комисия се събира за последно тази година

Според него по онова време светът не е бил „черно-бял“ и не е имало ясно разделение на българско или македонско съзнание, защото "всичко е преплетено и всички развития в този период са хаотични".

Българският член на комисията Ангел Димитров обаче смята, че Комисията трябва да определи какъв е Гоце Делчев.

„Ако не се знае какъв е човекът, няма да можем да определим точно неговото дело. Освен това няма защо ние да казваме. Гоце Делчев сам е казал какъв е, това са го казали неговото семейство, приятели, другари. Те ясно са казали какви са“, каза Димитров.

Георгиев не е съгласен с това. "Ако вървим по тази аналогия, че Гоце Делчев е казл, че е българин, той много често използва и думата македонски народ и македонци", каза Георгиев.

Въпросът за възможно съвместно честване на Гоце Делчев е предмет на днешното заседание на членовете на Комисията. Вчера бяха обсъдени средновековната история, периода на Османската империя и учебниците. Но, както подчертаха двамата, напредък не беше постигнат. 

Обновена в 18:03 часа 

По време на брифинг Ангел Димитров заяви, че напрежението, което съществува в работата на Комисията през последните месеци, не стихва. 

''Получаваме сигнали, че имаме различни представи с нашите колеги не само за смисъла на нашата работа, но и за разбирането на Договора за приятелство и добросъседство. Това е достатъчно убедително напомняне, че не сме в състояние да говорим за постигнати сериозни резултати'', каза той.

''Притеснен съм не само, защото всяка крачка напред е нещо положително, не толкова за самия договор, колкото за отношенията между хората от двете държави. Притеснен съм и защото едно от решенията на комисията беше с очаквания за по-интензивна работа, в която да постигнем определени резултати до края на годината: около разговорите за Гоце Делчев, за Илинденско-Преображенското въстание'', посочи още проф. Димитров.

По думите му работата по нито един от тези въпроси не е завършила. „Това е извън нашите възможности, опитахме да направим каквото можем, сега нещата се пренасят на политическо ниво“, уточни той.

„Предложихме да опитаме още една среща през декември, но колегите от Република Северна Македония имат свои основания да откажат. Те направиха предложение да направим голяма пауза в нашите контакти, някъде до месец май“, обяви още Димитров.

Проф. Димитров съобщи, че някои от колегите му от Северна Македония открито отхвърлят формулировката „обща история“, която е заложена дори в Договора за приятелство и добросъседство. Той посочи още, че докато българите дават конкретни бележки, то съседите имат абстрактно-максималистични изисквания.

Във връзка с работата по учебниците в Република България и Република Северна Македония професор Димитров посочи, че работата не е приключила и не се очаква скоро това да се случи. Той каза още, че в исканията на Северна Македония вижда и елемент на свръхпретенциозност.

От своя страна македонският му колега Драги Георгиев потвърди, че продължава да нараства неразбирателството между страните по отношение на историята. "Смятам, че Гоце Делчев трябва да го празнуваме заедно", заяви той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама