Димитър Бечев: България трябва да отговори твърдо на сръбските провокации

14:10, 30 ное 19 / Политика 25 2543 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''България трябва да отговори твърдо на сръбските провокации и да не ги подминава'', това заяви пред БНР Димитър Бечев, преподавател в Университета на Северна Каролина.

Той коментира твърденията на сръбските власти, че българското разузнаване действа активно в Сърбия и застрашава нейната национална сигурност със своите действия.

Сръбски политик обвини България в шпионаж

„На такива провокации трябва да се отговори твърдо и да не се подминават“, каза експертът, който е автор на книгата „Русия се завръща на Балканите“.

Той смята, че отношенията между Сърбия и Русия ще продължат в същия дух, въпреки разразилия се шпионски скандал. „Не очаквам по сделките, които са сърцевината на отношенията, да има някакъв завой и промяна“, каза Бечев.

Сръбски министър отправи нова провокация към България

Според него нашият регион не е приоритет за руската външна политика. „Балканите са второстепенен въпрос, който от време на време възниква. Политиката на Русия е – "Балканите са слабо звено" и когато трябва да се осъществи натиск върху Запада, винаги там се намират пролуки. Русия няма същите ресурси като НАТО и ЕС и същата оферта към страните от региона“, отбеляза Бечев.

По думите му решението на френския президент Еманюел Макрон да блокира евроинтеграцията на Македония е негативно.

Борисов: Европейската интеграция на Западните Балкани ще продължи да бъде приоритет за България

„То подкопава ЕС и неговите усилия да налага стабилност и да помага на тези държави в региона да се реформират. Лек оптимист съм в дългосрочен план. За Северна Македония мнозинството държави-членки са за начало на преговорите. Изглежда ще се намери компромис, при който ще има ревизия на методологията за водене на преговори. Може би ще има зелена светлина за Северна Македония, Албания навярно ще остане да чака“, коментира той. 

Според него трябва да има целенасочени усилия и ясна стратегия как да се помогне на Северна Македония да се справи с вътрешните проблеми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама