Урсула фон дер Лайен: В интерес на ЕС е да държи Западните Балкани възможно най- близо

10:43, 02 дек 19 / Политика 25 1879 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новата Европейска комисия вече започна работа. Председателят Урсула фон дер Лайен даде интервю за колегите от „Дневник“ и още осем международни медии (Der Spiegel, Le Figaro, Il Sole 24 Ore, Het Financieele Dagblad, Rzeczpospolita, L’Écho, Público, Dagens Nyheter). Представяме акценти от интервюто.

Разширяването на ЕС. На въпрос как ще убеди Франция преговорите със Северна Македония и Албания да започнат, фон дер Лайен заяви, че в интерес на ЕС е да държи Западните Балкани възможно най- близо. „Франция иска развитие и потенциална реформа на процедурите за приемане. Уважавам това“, коментира тя.

„Що се отнася до Северна Македония и Албания, ние поискахме много от тях. Те го изпълниха. И тъй като поискахме от тях при настоящите обстоятелства, мисля, че е въпрос на честност да не променяме правилата в момента, в който те са изпълнили това, което е трябвало. Това ме оставя отворена, при един различен график, за преразглеждане на процеса на присъединяване“, посочи Урсула фон дер Лайен. Тя изрази убеденост, че могат да се намерят допирни точки, за да се защитят интересите на Северна Македония и Албания.

Новата комисия. Фон дер Лайен отрече Комисията да е по- малко централизирана от предишната заради силните зам.- председатели. „Искам те да са успешни в най-важните си въпроси, защото това ще увеличи успеха на Комисията като цяло“, заяви тя. „Има много работа. Някои казват, че сме твърде амбициозни. Радвам се, че гледат на нас така“, заяви тя.

Напрежението между Ангела Меркел и Еманюел Макрон. „Гледам на това като на здравословна конкуренция за най-добрите идеи за Европа между тези страни. Познавам френско-германската връзка от 15 години и тя е оживена, тя е необходима, тя дава енергия на нашия дебат“, коментира председателят на ЕК, но уточни, че е от първостепенно значение да изслушва и всички останали.

Работа с американския президент Доналд Тръмп. „Факт е, че имаме проблеми с американското правителство, но никога няма да забравим от коя страна на масата седим“, заяви Урсула фон дер Лайен. „Седим от една и съща страна. Имаме силна, специална, основана на доверие, приятелска връзка със САЩ. Споделяме еднакви ценности. Никога няма да забравим дългия, положителен път, по който вървяхме заедно от Втората световна война. Никога няма да забравим, че в под закрилата на САЩ успяхме да развием нашата стабилна, сигурна, успешна икономика“, обърна внимание тя. „Но сега сме в момент, когато като ЕС трябва да пристъпи напред, да намерим наш собствен европейски начин“, посочи фон дер Лайен.

Брекзит. Според председателя на ЕК трябва да изчакаме изборите във Великобритания, за да видим ще променят ли те ситуацията. „Нашите британски приятели бяха изключително честни по въпроса, с референдума за Брекзит, те обещаха да не пречат или блокират развитието на ЕС“, коментира тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама