3 трилиона евро са нужни за превръщането на Европа в зелен континент

16:23, 02 дек 19 / Свят 25 3185 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

публикувана 14.35, обновена 16.21 

На конференцията за климата в Мадрид новото ръководство на ЕС призова за приемането на така наречената „зелена сделка“ не само на ниво Европейски съюз, но и в целия свят, пише БГНЕС.

„Зелената сделка“ на Европа предполага радикални реформи в икономиката, енергетиката и транспорта, които трябва да станат максимално „зелени и въглеродно неутрални“. Това ще струва на Европейския съюз около 3 трилиона евро. Брюксел обещава да покрие само една трета от тези разходи, а останалите ще бъдат осигурени от Европейската инвестиционна банка и самите страни от ЕС.

"Предлагаме нова „зелена сделка“, тъй като става въпрос за прекратяване на войната срещу природата, става въпрос за помирение", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Според него от векове светът е в състояние на "война срещу природата, прекомерно експлоатиране на природните ресурси, довело до отговор на планетата заради това". "Трябва да променим нещата. Време е за зелена революция, искаме да превърнем Европа в първия зелен континент", добави той. Шарл Мишел призова за рязко увеличение на инвестициите в нови технологии чрез Европейската инвестиционна банка. Освен това от 2021 г. банката спира проектите, свързани с изкопаеми горива. За проекти, свързани с борбата с изменението на климата, се очаква да се отпуснат трилион евро до 2030 г. Председателят на Европейския съвет каза също, че до 2050 г. Европа ще стане първият континент, постигнал климатична неутралност.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС може да предложи разширяване на зелената сделка до глобално ниво. "Този месец ще предложим първия европейски закон за достигане на неутралитет на климата, така че той да стане необратим. Ние, европейците, сме готови. И ако се движим заедно, ще продължим по-бързо. Трябва да бъдем по-амбициозни в преговорите на COP. Ще преминем от европейска екологична сделка на глобално ниво", каза тя и призова страните по света да увеличат инвестициите в иновации и зелени технологии.

Френският премиер Едуар Филип заяви, че международната общност е "закъсняла" с разрешаването на климатичните проблеми, а това, което прави, е "недостатъчно". Въпреки това той изрази оптимистичен възглед, че "тази борба може да бъде спечелена", призовавайки за установяване на точни цели. Филип припомни плановете на френските власти да затворят всички електроцентрали, работещи на въглища до 2022 г., а от 2040 г. да се отърват от автомобили, които замърсяват околната среда.

Португалският премиер Антониу Коща заяви, че 54% от електроенергията на страната е от възобновяеми енергийни източници. В същото време, според него, преходът към чисти източници на енергия "не води до увеличаване на стойността, а дори може да я намали". "Възобновяемата енергия може да бъде по-евтина. Целта на Португалия е да изчисти 80% от енергията си до 2030 г.", каза Коста.

Шефът на ООН Антониу Гутериш каза, че човечеството е изправено пред климатична криза.

Лидерът на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, поясни, че светът все още може да разчита на САЩ в борбата срещу глобалното затопляне, въпреки решението на Доналд Тръмп да се оттегли от Парижкото споразумение. Пелоси и още 14 членове на Конгреса на САЩ са в Мадрид, за да отбележат, че голям брой от Съединените щати се ангажира с целите, определени със споразумението от 2015 г., както са повечето демократични кандидати за президент.

Борисов призова САЩ и Китай да се съобразят с чудовищните промени в климата

Конференцията на страните от Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата се провежда в Мадрид от 2 до 13 декември, председателствана от Чили. В нея участват представители на почти 200 държави, а около 30 000 души са акредитирани за събитието. През първия ден на срещата в испанската столица пристигнаха около 50 държавни и правителствени ръководители, както и ръководството на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама