Вижте защо Горбачов е участвал в реклама на пица през 90-те

09:30, 05 яну 20 / Любопитно 25 2487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов е участвал в реклама на американската верига за пици „Пица Хът“ през 90-те години заради парите, от които се нуждае неговия фонд, пише Форин Полиси с позоваване на биографа на Горбачов Уилям Таубман, предава БГНЕС.

В своята статия доцентът по политически науки в Масачузетския университет в Амхърст Пол Масгрейв говори за историята зад създаването на рекламата. По неговите думи след поражението на Горбачов на президентските избори през 1996 г. бившият съветски лидер е останал без никакви средства за подкрепа на фонда. Хонорарите от лекциите не са могли да покрият разходите за неговото съществуване, а размерът на увеличената президентска пенсия след хиперинфлацията е намалял от 4 000 рубли (в цени от 1991 г.) до около два долара месечно (1994 г.).

Американската мрежа, която влезе на пазара през 1990 г., подема мащабна рекламна кампания, за да изгони конкурентите от руския пазар. Горбачов бил избран за нейно лице.

Според Масгрейв, бившият лидер на СССР дълго се колебал, но в крайна сметка се съгласил да се снима при собствени условия. Политикът си запазил правото да одобри окончателния сценарий на видеото и категорично отказал да яде пица в кадър.

„Като бивш лидер просто не мога да го направя“, цитира Масгрейв Горбачов. В рекламата заедно с него участва и внучката му Анастасия.

Размерът на хонорара на бившия съветски президент не е разкрит. Според автора на статията обаче политикът е спечелил около милион долара в съотношение с цените през 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама