Акцент на деня: Последно сбогом

17:30, 02 дек 19 25 5596 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Снимка: БГНЕС

Невероятен, достоен, искрен, благороден, пример, усмихнат, човечен, прекрасен, вдъхновение, опора, сила, голямо сърце, велик, недостижим, светъл дух, човешкото лице на българската политика. С тези думи близки, приятели, ученици, актьори, политици, културни дейци и граждани описаха големия актьор Стефан Данаилов, с когото днес България си взе последно сбогом.

Хилядите желаещи да се простят с Ламбо образуваха безкрайна опашка пред Народния театър и останаха с часове на студа, за да отдадат почитта си към живота и делото на актьора. Поклонението продължи 4 часа, след което изнесоха ковчега, а присъстващите го изпратиха с аплодисменти.

Снимка: ТОПНОВИНИ

Почитан от актьорите

Според Башар Рахал е имало два вида хора – Стефан Данаилов и останалите. „Дано тази доброта, която носеше, да може да се предава. Той променяше хората с това, че събуждаше добротата в тях – да могат да я предават към останалия свят“, посочи той.

Актьорите Славчо Пеев, Владо Пенев и Татяна Лолова определиха Стефан Данаилов като прекрасен, талантлив, добър и невероятен човек, който е бил над всички дребни неща. „Изключително благородна и много ценена обществена личност. За мен това е най-важното – освен като актьор и таран, който проправи пътя в българското кино на едно цяло поколение големи български актьори, смея да твърдя, че е уважаван от всички. Срещаше обичта на хората и това му даваше криле да лети“, сподели от своя страна Христо Мутафчиев. „Както Бог е истина и любов, така Стефан беше истина и любов“, коментира Стоян Алексиев.

Сред останалите колеги на Данаилов, които дойдоха да му кажат последно сбогом, бяха актьорите Антон Радичев, Елена Петрова, Васил Банов, Калин Врачански, Асен Блатечки, Герасим Георгиев - Геро, Емил Марков, Деси Бакърджиева, Ваня Щерева, Тончо Токмакчиев и режисьорът Димитър Митовски.

Снимка: ТОПНОВИНИ

Обичан и от политиците

„Той беше човешкото лице на българската политика“ – с тези думи държавният глава Румен Радев описа Стефан Данаилов. „Много направи за партията и за мен. Помагал ми е и на мен, и на българската политика за отстояването на непопулярни позиции, което не всеки прави. Беше голям. ", сподели Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 г. Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви: „Стефан носеше доброта в себе си и я раздаваше на другите. Винаги съпреживяваше болките и тревогите на останалите като свои. Беше добър човек, почтен и широко скроен“. Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че ще запомни Стефан Данаилов като голям артист, учител и личност. "Беше изключително сърдечен и отзивчив, голяма личност", добави тя. Проф. Огнян Герджиков подчерта, че Ламбо заслужава огромно уважение и като политик, и като артист, и като човек. „Ще го запомня в политиката като много широко скроен, като човечен“, каза той. Пламен Орешарски посочи: „Помня го като министър и като актьор, но най-вече като голям човек. Мечтаеше да направи света ни по- добър, да се молим да отиде в по- добър свят“.

На поклонението присъстваха и здравният министър Кирил Ананиев, бившият образователен министър Даниел Вълчев, Симеон Сакскобургготски и др. Красив венец изпрати и премиерът Бойко Борисов.

Краят на една епоха

Стефан Данаилов си отиде миналата седмица - дни преди да навърши 77 години. През лятото той се подложи на операция на тазобедрената става след падане, а в началото на ноември беше приет по спешност във ВМА заради белодробен проблем, а по-късно и поставен в медикаментозна кома. През 2018 г. той съобщи, че страда от Паркинсон, а 4 години по-рано пребори тежко онкологично заболяване. Този път обаче големият актьор не успя да спечели битката за живот.

Мастъра, както го наричат неговите студенти, ще остане в историята и сърцата на българите със своите стотици роли в киното, театъра и телевизията. Сред най-емблематичните му роли в киното са тези в легендарните филми „Дами канят“, „На всеки километър“, „Топло“, „От нищо нещо“ и „Борис I“, както и в голяма част от най-популярните съвременни сериали, сред които „Стъклен дом“, „Столичани в повече“ и „Фамилията“. Ще го запомним и с превъплъщенията му на театралната сцена като Хамлет, Дон Жуан, Дон Кихот и много други.

През целия си живот Стефан Данаилов не е оставал безразличен и към обществените и политически проблеми у нас. Бил е няколко пъти депутат, както и министър на културата в правителството на Сергей Станишев в периода 2005 – 2009 г. Носител е на десетки престижни награди, сред които и най-високото отличие на държавата - орден „Стара планина”.

Снимка: ТОПНОВИНИ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама